Home » Docent scoort voldoende

Docent scoort voldoende

De actie waarbij jongerenzender TMF opriep om filmpjes in te sturen van leerlingen die uit de klas worden gestuurd, is inmiddels stopgezet vanwege de vele negatieve reacties. Zowel docentenorganisaties als CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond, leerlingen en politieke partijen reageerden geschokt op de actie. Het initiatief van TMF staat volkomen haaks op respect voor de docent, aldus de PvdA-kamerleden Dijsselbloem en Depla die een brief naar TMF stuurden. Maar gelukkig is er deze week ook goed nieuws. Volgens de site beoordeelmijnleraar.nl geven leerlingen hun docenten gemiddeld een 6,9. Geschiedenisdocenten schieten hier met een gemiddelde van 7,7 ver boven uit.

De site beoordeelmijnleraar.nl biedt een platform voor leerlingen om hun docenten in het VO en het MBO te beoordelen. Leerlingen kunnen – eventueel anoniem – scores geven voor kwaliteit en populariteit van de docent, desgewenst aangevuld met een toelichting. Alle gegevens zijn te lezen op de site. Bijvoorbeeld in de top 100 van meest populaire docenten of per school (zoeken per provincie).

Eerder dit jaar was er nogal wat kritiek op deze site. Docentenorganisaties vreesden voor ongefundeerde scores en scheldpartijen. Omdat leerlingen anoniem kunnen reageren, is het risico groot dat leerlingen de site vooral gebruiken om zich af te reageren. Dit is volgens de sitebeheerders uitdrukkelijk niet de bedoeling. Het blijkt juist dat ruim 70% van de beoordelingen voldoende is. Bovendien worden negatieve reacties verwijderd door een moderator, maar bezoekers kunnen ook zelf ingrijpen als ze vinden dat een toelichting niet door de beugel kan. 

De docent krijgt gemiddeld het rapportcijfer 6.9. Er blijken wel verschillen te zijn tussen de docenten van de verschillende vakken. Zo scoren docenten geschiedenis, maatschappijleer en lichamelijke oefening met scores rond de 7,5  het hoogst wat betreft kwaliteit. Ook bij de scores voor populariteit staan deze docenten bovenaan. Vreemd genoeg staat de docent tekenen onderaan in de lijst met een gemiddelde score van 5.95, nog net voldoende dus. De conciërges scoren wel weer hoog: een 7,2 voor kwaliteit en een 7.1 voor populariteit. Een verklaring voor de verschillen in de scores heeft de site niet.

Is zo’n site een goed idee of niet? Wat zijn de gevaren? Of zijn er ook voordelen? We horen graag uw mening.

2 reacties op “Docent scoort voldoende”

  1. Ronnie van Helvoirt

    Ik vind het ronduit belachelijk dat TMF zo’n maatschappelijke blunder maakt. dat je kijkcijfers wilt scoren dat snap ik. maar dat dat dan over de rug van de docenten moet vind ik onrespectvol. ik support TMF niet langer, al had ik er al geen hoge hoed van op. TMF SUCKS!

  2. Ik zag op onderwijsethiek.nl hierover nog een interessant artikel: http://www.onderwijsethiek.nl/?p=465

    Deze blogger stelt dat het ‘strafprocesrecht’ op scholen in Nederland veel minder duidelijk is dan bv in Frankrijk en België. De actie van TMF zou volgens hem daarom wel nuttig zou kunnen zijn als het dit probleem aan de kaak gesteld zou hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.