Home » Dit spel helpt kinderen bij rouwverwerking

Dit spel helpt kinderen bij rouwverwerking

Voor haar studie Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool ontwikkelde Brenda Delahaye het bordspel Ik vergeet je niet dat kinderen helpt bij rouwverwerking. Ze kreeg er tijdens de uitreiking van de Fontys Denk Groter Prijs, een half jaar geleden, de ‘aanmoedigingsprijs’ voor. Onlangs presenteerde Delahaye een geüpgradede versie.

Dit artikel van Petra Merkx verscheen eerder op bron.fontys.nl.

Brenda ontwikkelde het spel voor de minor Spelenderwijs van de opleiding Pedagogiek. Voor diezelfde minor deed ze eveneens onderzoek naar het onderwerp. Ze had er bovendien ervaring mee. “Mijn broertje verloor als klein kind zijn vriendje en bleek daar jaren later nog last van te hebben. Er was nooit over gepraat.” Ook tijdens haar stage bij Maastricht UMC+ zag zij dat kinderen worstelen met hoe ze moeten omgaan met het verlies van dierbaren. ‘Kinderen worden buiten schot gehouden en dat houdt de rouwverwerking tegen.’

Het is volgens Delahaye niet te onderschatten wat onverwerkte gevoelens met iemand kunnen doen. ‘Wanneer je je emoties niet kwijt kunt, kun je daar een trauma aan overhouden. De gevoelens komen dan jaren later onverwacht ineens weer naar boven.’ Als voorbeeld noemt Delahaye een man die als zesjarige zijn vader verloor. ‘Toen hij zelf volwassen werd en kinderen kreeg, kwam de rouw om het verlies van zijn eigen vader pas.’

Toegankelijk voor iedereen

Zo kwam Delahaye op het idee om een bordspel te ontwikkelen dat helpt om het gesprek over emoties en dierbare herinneringen te voeren. ‘Er bestond al wel zoiets, maar dat kost 325 euro en is voor professionals. Ik wilde iets maken dat voor iedereen toegankelijk is, zowel in gebruik als qua kosten.’ Delahaye knutselde zelf een bordspel in elkaar. ‘Ik vind dat leuk om te doen, maar professioneel was het nog niet. Ik was daarom blij dat ik de aanmoedigingsprijs kreeg en dat Fontys me hielp bij de verdere ontwikkeling van mijn product.’ Daarvoor kreeg zij hulp van een team onderwijsvernieuwers bij Fontys en een stagiair van de opleiding Grafische Vormgeving van SintLucas gaf het geknutselde bord van Brenda een flinke upgrade.

Presentatie bij Pedagogiek

Onlangs werd de vernieuwde versie gepresenteerd. Docent Jochem Goedhals hoopt vooral dat de genodigden de potentie van het spel zien. ‘Brenda heeft nu een mooie versie: netjes gemaakt bij een drukkerij én reproduceerbaar. Het is te gebruiken bij alle vormen van verlies, zoals het verlies van een huisdier, maar ook wanneer een droom uiteenspat’, aldus Goedhals.

Herinneringendoosje

Delahaye heeft van haar stageplek bij Maastricht UMC+ inmiddels haar werkplek gemaakt. Ze daar nu medisch pedagoog. Het spel is daar niet direct bruikbaar, omdat patiënten er over het algemeen maar kort verblijven. Wel hoopt ze dat ze het spel groter kan gaan uitgeven. ‘Juist vanwege de laagdrempelige vragen en opdrachten is het toegankelijk voor iedereen. Ook kinderen die nog niet kunnen lezen, kunnen gewoon meedoen. Je kunt het ook vaker spelen, zelfs wanneer je alleen bent. De vragen krijg je niet in één spelronde af. Het zogeheten herinneringendoosje kun je steeds bijvullen.’

Het belangrijkste is volgens Delahaye dat kinderen samen met hun ouders, opvoeders of begeleiders praten over hun emoties en dat ze zien hoe volwassenen over hun gevoelens praten. Het spel is nog niet te koop, maar Delahaye werkt hard om het zo snel mogelijk uit te kunnen brengen. Meer informatie kun je opvragen via brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com.

Hoe bespreek jij rouw in de klas? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslag Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge

Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge

Theatermaker en meesterverteller Diederik van Vleuten brengt dit klassieke verhaal in een nieuw jasje. Met illustraties van de crème de la crème uit illustratorenland.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.