Home » Digitaal ontleden met de Body Browser

Digitaal ontleden met de Body Browser

In het kader van de Maand van de Bèta wil ik in dit artikel stilstaan bij een nieuw wonder van Google: de Body Browser. Het gaat hier om een (educatieve) 3D-tool, waarmee het gehele menselijk lichaam in kaart wordt gebracht. De Body Browser wordt daarom ook de Google Earth van het lichaam genoemd.

 

 

 

 

360 graden gedraaid
Met de browser kun je de huid, spieren, botten, organen, bloedsomloop en het zenuwstelsel in een 360-graden view bekijken. De gebruiker kan vanuit de buitenkant laag voor laag naar binnen toewerken, of vice versa. Het is ook mogelijk om lichaamsonderdelen of organen aan en uit te klikken, zodat de gebruiker precies na kan gaan hoe het mensenlijk lichaam in elkaar zit.

Extra functies
De informatie is op dit moment nog wel beperkt. Zo is er op dit moment alleen nog een vrouwelijke versie van het menselijk lichaam beschikbaar. Google heeft al wel aangegeven binnenkort ook met een mannelijke versie te komen. Daarnaast verwacht men dat de verschillende onderdelen voorzien zullen gaan worden van content. Het zou dan, net als bij Google Streetview, waarschijnlijk om zelf geüploade content, zoals foto’s en video’s, kunnen gaan. En wie weet zou hier dan ook een eerste mooie samenwerking tot stand kunnen komen tussen Google en Wikipedia. Stelt u zich voor: wetenschappers, docenten en leerlingen die zelf informatie op de verschillende lichaamsdelen en organen kunnen ‘plakken’.

Hulp bij biologie
Natuurlijk heeft Google wel een commerciële verrassing in de applicatie gestopt, en dat is dat de Body Browser alleen via hun eigen Google Chrome browser te bewonderen is (en via de nieuwste versie van Mozilla). Maar na het downloaden van de gewenste browser kan de tool perfect gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden (bijvoorbeeld op het digiboard tijdens een biologieles). Wilt u zelf ontdekken hoe de tool werkt? Dan kunt u hier de applicatie downloaden. Als u eerst nog eens wilt genieten, bekijk dan nog een aantal mooie filmpjes: de Google Body Browser Demo en de Body Browser to Study Human Anatomy. Laat even weten wat uw bevindingen zijn en of u het ook in de klas al eens gebruikt hebt. Ik denk dat andere bèta-docenten daar erg nieuwsgierig naar zullen zijn.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.