Digitaal ontleden met de Body Browser

2

In het kader van de Maand van de Bèta wil ik in dit artikel stilstaan bij een nieuw wonder van Google: de Body Browser. Het gaat hier om een (educatieve) 3D-tool, waarmee het gehele menselijk lichaam in kaart wordt gebracht. De Body Browser wordt daarom ook de Google Earth van het lichaam genoemd.

 

 

 

 

360 graden gedraaid
Met de browser kun je de huid, spieren, botten, organen, bloedsomloop en het zenuwstelsel in een 360-graden view bekijken. De gebruiker kan vanuit de buitenkant laag voor laag naar binnen toewerken, of vice versa. Het is ook mogelijk om lichaamsonderdelen of organen aan en uit te klikken, zodat de gebruiker precies na kan gaan hoe het mensenlijk lichaam in elkaar zit.

Extra functies
De informatie is op dit moment nog wel beperkt. Zo is er op dit moment alleen nog een vrouwelijke versie van het menselijk lichaam beschikbaar. Google heeft al wel aangegeven binnenkort ook met een mannelijke versie te komen. Daarnaast verwacht men dat de verschillende onderdelen voorzien zullen gaan worden van content. Het zou dan, net als bij Google Streetview, waarschijnlijk om zelf geüploade content, zoals foto’s en video’s, kunnen gaan. En wie weet zou hier dan ook een eerste mooie samenwerking tot stand kunnen komen tussen Google en Wikipedia. Stelt u zich voor: wetenschappers, docenten en leerlingen die zelf informatie op de verschillende lichaamsdelen en organen kunnen ‘plakken’.

Hulp bij biologie
Natuurlijk heeft Google wel een commerciële verrassing in de applicatie gestopt, en dat is dat de Body Browser alleen via hun eigen Google Chrome browser te bewonderen is (en via de nieuwste versie van Mozilla). Maar na het downloaden van de gewenste browser kan de tool perfect gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden (bijvoorbeeld op het digiboard tijdens een biologieles). Wilt u zelf ontdekken hoe de tool werkt? Dan kunt u hier de applicatie downloaden. Als u eerst nog eens wilt genieten, bekijk dan nog een aantal mooie filmpjes: de Google Body Browser Demo en de Body Browser to Study Human Anatomy. Laat even weten wat uw bevindingen zijn en of u het ook in de klas al eens gebruikt hebt. Ik denk dat andere bèta-docenten daar erg nieuwsgierig naar zullen zijn.

2 REACTIES

  1. Jürgen. Wat fantastisch! Collega-biologen zullen hier hun vingers bij aflikken. Dit soort informatie maakt onderwijsvanmorgen zo waardevol. De nieuwe tijd dient zich aan. Laten wij ervoor zorgen dat het een True Brave New World wordt. Wat moeten wij arme alpha’s nog in deze maand van de béta’s? Jawel wij zorgen voor True!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here