Home » De Rekentoetstrainer

De Rekentoetstrainer

Om de rekenvaardigheden van leerlingen te verbeteren, krijgen ze in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs vanaf volgend schooljaar een verplichte rekentoets. Om leerlingen hierbij te ondersteunen heeft Uitgeverij Malmberg de app Rekentoetstrainer ontwikkeld: hiermee kunnen leerlingen zich goed voorbereiden op de rekentoets.

Vrijstelling
Dit schooljaar kunnen leerlingen die in het voorexamen jaar zitten een vrijstelling krijgen als ze de pilotversie met goed gevolg maken: de toets is afgelopen maart al afgenomen, maar eind mei/begin juni vind de herkansingsperiode plaats.

Toetsen en trainen
Met de Rekentoetstrainer oefenen leerlingen waar en wanneer ze maar willen voor de rekentoets. U kunt ze klassikaal aan het werk zetten maar ook thuis kunnen ze in alle rust oefenen. De toetsen in de toetsmodus zien er hetzelfde uit als bij het officiële examen: leerlingen gaan hier lineair door de examenvragen heen. Aan het eind zien ze de score en het cijfer dat ze behaald hebben. Zo raken ze snel vertrouwd met deze manier van toetsen.

In de trainmodus kunnen leerlingen eenvoudig door de vragen navigeren en krijgen ze per vraag een uitwerking van het antwoord. In het score-overzicht kunnen ze de goede en fouten antwoorden bekijken. Door gebruik te maken van deze app, raken leerlingen snel vertrouwd met deze manier van toetsen en trainen ze met de uitwerkingen verschillende oplossingsstrategieën.

Beschikbaar
Momenteel zijn de volgende niveaus beschikbaar:

  • Rekentoets 2F vmbo
  • Rekentoets 3F havo/vwo
  • Rekenexamen (COE) 3F 2011 (voor het mbo)

Meer toetsen volgen na vrijgave van CITO.

Op de cijferlijst
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs geldt dat er vanaf schooljaar 2013-2014 een cijfer voor rekenen op de cijferlijst van het eindexamen komt te staan. Pas over twee jaar telt het cijfer ook daadwerkelijk mee voor het slagen of zakken van de leerling. Daarvoor is het enkel een indicatie van het niveau van de leerling.

Ook het mbo moet eraan geloven: daar wordt het Centraal Ontwikkeld Examen (COE) vanaf schooljaar 2015-2016 ingevoerd. Tot die tijd wordt het examen wel afgenomen, maar telt het niet voor de eindcijferlijst en voor het al dan niet slagen van de scholier.

De Rekentoetstrainer is een app voor de iPad en is verkrijgbaar in de App Store.

Wat vindt u van de Rekentoetstrainer? En zijn uw leerlingen er al mee aan de slag?

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.