Home » De Rekentoetstrainer

De Rekentoetstrainer

Om de rekenvaardigheden van leerlingen te verbeteren, krijgen ze in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs vanaf volgend schooljaar een verplichte rekentoets. Om leerlingen hierbij te ondersteunen heeft Uitgeverij Malmberg de app Rekentoetstrainer ontwikkeld: hiermee kunnen leerlingen zich goed voorbereiden op de rekentoets.

Vrijstelling
Dit schooljaar kunnen leerlingen die in het voorexamen jaar zitten een vrijstelling krijgen als ze de pilotversie met goed gevolg maken: de toets is afgelopen maart al afgenomen, maar eind mei/begin juni vind de herkansingsperiode plaats.

Toetsen en trainen
Met de Rekentoetstrainer oefenen leerlingen waar en wanneer ze maar willen voor de rekentoets. U kunt ze klassikaal aan het werk zetten maar ook thuis kunnen ze in alle rust oefenen. De toetsen in de toetsmodus zien er hetzelfde uit als bij het officiële examen: leerlingen gaan hier lineair door de examenvragen heen. Aan het eind zien ze de score en het cijfer dat ze behaald hebben. Zo raken ze snel vertrouwd met deze manier van toetsen.

In de trainmodus kunnen leerlingen eenvoudig door de vragen navigeren en krijgen ze per vraag een uitwerking van het antwoord. In het score-overzicht kunnen ze de goede en fouten antwoorden bekijken. Door gebruik te maken van deze app, raken leerlingen snel vertrouwd met deze manier van toetsen en trainen ze met de uitwerkingen verschillende oplossingsstrategieën.

Beschikbaar
Momenteel zijn de volgende niveaus beschikbaar:

  • Rekentoets 2F vmbo
  • Rekentoets 3F havo/vwo
  • Rekenexamen (COE) 3F 2011 (voor het mbo)

Meer toetsen volgen na vrijgave van CITO.

Op de cijferlijst
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs geldt dat er vanaf schooljaar 2013-2014 een cijfer voor rekenen op de cijferlijst van het eindexamen komt te staan. Pas over twee jaar telt het cijfer ook daadwerkelijk mee voor het slagen of zakken van de leerling. Daarvoor is het enkel een indicatie van het niveau van de leerling.

Ook het mbo moet eraan geloven: daar wordt het Centraal Ontwikkeld Examen (COE) vanaf schooljaar 2015-2016 ingevoerd. Tot die tijd wordt het examen wel afgenomen, maar telt het niet voor de eindcijferlijst en voor het al dan niet slagen van de scholier.

De Rekentoetstrainer is een app voor de iPad en is verkrijgbaar in de App Store.

Wat vindt u van de Rekentoetstrainer? En zijn uw leerlingen er al mee aan de slag?

8 reacties op “De Rekentoetstrainer”

  1. Harrie ter Reegen

    Jammer, weer alleen maar een app voor de ipad.Waarom nou niet ook voor andere tablets. Feit is dat de android tablets goedkoper zijn en voor leerlingen en of ouders makkelijker aan te schaffen zijn. Het lijkt wel alsof tablet synoniem is voor Ipad, hopelijk verandert dat snel.

  2. Janneke Gielisse

    ‘@Harrie, dank voor je reactie. Ik heb de app mede ontwikkeld en binnen het traject hebben we keuzes gemaakt in wat we eerst gingen doen. De rekentoetstrainer is daarom op dit moment alleen beschikbaar voor iPad. In updates van de app bekijken we zeker mogelijkheden voor andere platforms. Hoop dat dit helpt.

  3. Wij werken in de les ook veel tablets. De helft van de leerlingen heeft echter een android tablet. Helaas kan ik van deze app dus geen gebruik maken, omdat dat niet eerlijk zou zijn voor de leerlingen die hier geen toegang tot hebben.

    Mogelijk kan er ook een browser versie komen, zodat de app zelfs toegankelijk is voor leerlingen zonder tablet. Het is jammer dat deze app nu een elite product is.

  4. Als ik op het belasting kantoor vraag hoeveel is 2+3×4 krijg ik 20 als antwoord. Als ik dan zeg dat ze terug moeten naar de schoolbanken krijgen we een schimmige sfeer. Ik ben daar voor een hoorzitting over de taalkundige samenstelling van een vraag in het belasting formulier.
    De belasting medewerker heeft altijd gelijk.
    Deze stellingname kost mij nu 700 Euro.
    Volgens mij is het antwoord 14
    Tel 0342 490767

  5. Hallo Nico, het antwoord is inderdaad 14.
    Er zijn echter veel leerlingen die nog steeds op de basisschool het antwoord 20 krijgen te horen. Dus waar ligt nu het probleem?
    Over de app’s wil ik me ook graag aansluiten bij Dylan en Harrie. Bij ons (De Nieuwste School) werken alle leerlingen op digitale apparaten en merken steeds vaker, dat software niet bruikbaar is op alle platvormen. Dan wordt het voor ons direct onbruikbaar, jammer van de gedane moeite van de ontwerpers.

  6. yvonne ten broeke

    Ook mijn zoon heeft een android tablet, wordt aangeraden om de app te instaleren, helaas alleen voor i-pad. Hij heeft dyscalculie en heeft het al heel moeilijk met de rekentoetsen, dus ik hoop dat de app er snel komt voor de android variatie!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Kinderen die tijdens een energizer elkaar vasthouden

Energizers: samenwerken 

Zijn de kinderen in je groep een beetje op elkaar ingespeeld? Gebruik deze energizers om samenwerking tussen de lessen door te oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.