Thema's Gepersonaliseerd leren De Proeftuin: Gepersonaliseerd en gericht leren voor het eindexamen

De Proeftuin: Gepersonaliseerd en gericht leren voor het eindexamen
D

De Proeftuin is een experimentele adaptieve examentrainer voor leerlingen van havo 4 en 5 die willen oefenen met eindexamens. Omdat de examentrainer is gekoppeld aan lesmethodes van verschillende uitgevers, is het mogelijk om leerlingen sneller en gerichter te begeleiden naar hun eindexamen. Initiatiefnemers SLO en Kennisnet verbinden een onderzoek aan De Proeftuin om uit te zoeken of deze trainer adaptief en gepersonaliseerd leren kan ondersteunen.

Voor leerlingen
De Proeftuin is beschikbaar voor leerlingen die willen oefenen voor de vakken economie, aardrijkskunde, Engels, management & organisatie, biologie, scheikunde, wiskunde en natuurkunde. Het is een heldere trainer, waarmee leerlingen op een overzichtelijke manier eindexamens kunnen oefenen. De examenoefeningen zijn gesorteerd op onderwerp. Zo hoeven leerlingen niet telkens de gehele lesstof te oefenen maar kunnen ze zich meer richten op hun zwakkere punten. Het is dan ook mogelijk om gelijk door te klikken naar hoofdstukken en paragrafen uit meer dan dertig lesmethodes. Na afronding van een onderdeel of proefexamen krijgen leerlingen een overzicht van hun scores ten opzichte van de klas en de landelijke Cito-scores.

Voor docenten
Met De Proeftuin is het mogelijk om leerlingen zowel klassikaal als zelfstandig eindexamens te laten oefenen. Wanneer leerlingen hun behaalde scores invoeren, kun je ze vergelijken binnen de klas of afzetten tegen de landelijke scores. En omdat de trainer is gekoppeld aan de lesmethode, weet jij als docent meteen welke paragrafen nog wat extra aandacht verdienen. Zo kun je je leerlingen sneller maatwerk bieden en gericht laten oefenen voor hun eindexamens.

Onderzoek naar adaptief en gepersonaliseerd leren
Zoals eerder beschreven, verbinden SLO en Kennisnet een onderzoek aan De Proeftuin om uit te zoeken of deze trainer adaptief en gepersonaliseerd leren kan ondersteunen. Ook gaan ze na of leerlingen en docenten zich daadwerkelijk ondersteund voelen door de examentrainer. Bij gebruik van De Proeftuin doe je – door middel van enquêtes – automatisch mee aan het onderzoek. Op basis van verwachtingen en ervaringen wordt de examentrainer verder geoptimaliseerd.

Aanmelden?
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Zowel leerlingen als docenten kunnen zich via deze link aanmelden. Bekijk voor meer informatie de instructievideo’s of lees de handleiding.

Wat vind jij als docent van De Proeftuin? Welke voordelen en/of nadelen zie jij in een dergelijke aanpak? Laat je reactie achter via onderstaand reactieformulier.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Hoe begeleid je perfectionistische leerlingen?

In iedere klas zit er wel één: een leerling die ieder tussenuur ijverig huiswerk zit te maken, iedere overhoring minimaal een acht haalt en...