Home » De Nacht van de Leraar: onderwijs geeft energie!

De Nacht van de Leraar: onderwijs geeft energie!

Het onderwijs staat niet stil. Ondanks wat media ons soms doen geloven, doen veel leraren en docenten hun werk met veel passie en plezier. Tijdens de Nacht van Leraar op 9 oktober in Leiden wordt met het thema Onderwijs geeft energie! het beroep van de leraar gevierd. Ben jij er ook bij?

Onderwijs geeft energie! Hoe? Door het werken vanuit passie, verbinding en vernieuwing. Als je ontdekt hoe je de regie kunt nemen over je werk, krijg je meer grip op je werkzaamheden en tijd. Daarnaast is het als docent belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen als onderwijsprofessional. Tijdens de Nacht van de Leraar worden er verschillende workshops aangeboden die je hierbij helpen.

Nieuwe didactische methoden

Laat je inspireren door nieuwe didactische methoden en manieren van toetsen of door scholen die hun onderwijs op een andere manier organiseren. Zo neemt Robin de Lange van Virtual Reality Learning Lab je mee in een wereld vol mogelijkheden om leerlingen aan het denken te zetten. Ontdek verschillende tools en lestoepassingen en laat je inspireren over de kracht van dit medium als leermiddel.

Ook komen er prikkelende en overstijgende thema’s aan bod. Denk aan de hybride docent die het onderwijs combineert met een andere baan of het kindcentrum dat zorg en onderwijs daadwerkelijk met elkaar integreert. Steek je liever de handen uit de mouwen? Ga dan in gesprek met de medewerkers van het Ministerie van OCW, terwijl je de fijne kneepjes van banketbakken leert!

Leids kwartiertje

Moeite met kiezen of op zoek naar verdere verdieping? Daar heeft de organisatie wat op bedacht: het Leids kwartiertje. In het laatste kwartier van elke sessie is er vrije ruimte waarin je kunt kiezen om nog een bezoek te brengen bij een andere sessies, of om te sparren met de andere deelnemers.

Praktische informatie

Ondanks wat de naam doet vermoeden speelt De Nacht zich af in de (vroege) avond. Deelnemers starten met een goed verzorgde warme maaltijd, opgeluisterd door leerlingen en studenten die laten zien waar zíj energie van krijgen. Vervolgens bijt onderwijsvernieuwer en mythbuster Pedro de Bruyckere het spits af over het wonder dat dagelijks in de klas plaatsvindt, maar zo normaal is geworden dat we het niet meer opmerken…

Daarna kan je je onderdompelen in een ruim en inspirerend aanbod van workshops en inspiratiesessies. De avond wordt afgesloten met een komische terugblikkende noot en de mogelijkheid om verder te praten onder het genot van een drankje en een hapje.

Meer weten?

De Nacht vindt plaats in het moderne gebouw van het MBORijnland in het centrum van Leiden. Iedereen die in of voor het onderwijs werkt – of dat nu po, vo, mbo, hbo of wo is – of een baan in het onderwijs ambieert, is welkom op de Nacht van de Leraar. Op Nachtvandeleraar.nl vind je meer informatie over het programma. Meld je snel aan, want het aantal deelnemers is beperkt.

Ben jij dit jaar ook aanwezig bij de Nacht van de Leraar? Laat van je horen via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Portret van eerstejaars student Nena van Dalen

Even bellen met de pabo

Wat speelt er op de pabo? Dit keer vroegen we het aan eerstejaars student Nena van Dalen.

Bekijk
Een microfoon voor een Zweedse vlag

Column: Douze points naar ons mbo!

Ryan Smulders werkt als docent maatschappijleer in het mbo en is liefhebber van het songfestival. Hij ontdekte verschillende overeenkomsten.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.