Home » de mogelijkheden begrijpen, daar gaat het om!

de mogelijkheden begrijpen, daar gaat het om!

Reactie op Onderwijs 2.0: student wil wel, docent is sloom, in Metro, 23 augustus 2010

Met interesse las ik het artikel over “Onderwijs 2.0: student wil wel, docent is sloom” in de Metro van 23 augustus. Nu ging het hier natuurlijk over een speciale studenteneditie, en is het begrijpelijk dat een dergelijke insteek het bij de studenten goed doet. Wie wil er nu niet zijn docenten voor sloom uitgemaakt zien? Maar hoewel er zeker slome docenten zijn, vooral op het digitale vlak, denk ik er over het algemeen toch wat genuanceerder over.

 

 

 

 

Implicaties van sociale media
Als eerste zal ik toegeven dat het ook mijn ervaring is dat de studenten in het gebruik van sociale media over het algemeen voorlopen op veel docenten. Ik ben het er dan ook mee eens dat  het voor de student de normaalste zaak van de wereld is om met sociale media om te gaan. Maar… begrijpen hoe het werkt en wat de praktische en strategische mogelijkheden zijn binnen hun werkveld, dat is wat de studenten nog moeten leren. Vraag de gemiddelde student maar eens wat de implicaties van sociale media (en andere digitale ontwikkelingen) voor communicatie, marketing, onderzoek, management, etc. zijn, dan staat hij of zij toch met de mond vol tanden. En maar goed ook, want dan hebben wij als docenten gelukkig meerwaarde.

 

E-business
Op de Academie voor Toerisme hier bij NHTV werden er al een paar jaar binnen bepaalde vakken accenten gelegd op sociale media, digitale ontwikkelingen en hun uitwerking op verschillende domeinen. Maar sinds vorig jaar hebben we het hele online vraagstuk wat grondiger en strategisch aangepakt.

In de propedeuse geven we vanaf dit jaar grotendeels gestandaardiseerd over de breedte van alle toeristische opleidingen het vak E-business. Er wordt hierin op inleidende wijze aandacht besteed aan digitalisering van de productie en distributie van het reisproduct, en de razendsnelle ontwikkelingen daarin. Het voornaamste doel is de student inzicht verschaffen in de rol / functie / ontwikkelingen rondom internet als informatie- en verkoopkanaal binnen het toeristisch werkveld. Denk hierbij aan onderwerpen als strategieën, verdienmodellen, usability, zoekmachinemarketing, analytics, sociale netwerken, co-creatie, UGC, content management enzovoort.

Op deze manier willen we de propedeusestudent op een basisniveau afleveren bij de domeinspecifieke vakken in de daaropvolgende jaren, waarin de online ontwikkelingen meegenomen worden door de specifieke vakdocenten. Daarnaast worden er verschillende online specifieke (keuze)vakken ontwikkeld, zoals het 4e jaars vak Online Marketing.

 

Studiedag sociale media
En om nog even terug te komen op de claim uit de titel van het Metro artikel: “docent is sloom”. Ook hieraan wordt gewerkt! Niet iedereen is voldoende betrokken of kundig op het gebied van sociale media om dit grondig op te pakken, maar door middel van informele gesprekken met docenten zien we wel dat de interesse groot is. Bovendien is het plan opgevat om er een studiedag aan te wijden. Op deze manier hopen we de managers van morgen een handvat in de digitale wereld te geven.

Rob Simons
www.twitter.com/rmsimons

 

6 reacties op “de mogelijkheden begrijpen, daar gaat het om!”

  1. Ik denk een goede ontwikkeling die hier is gestart, echter mis ik de deskundigheid uit het werkveld. In hoeverre wordt er aandacht besteed aan het inzetten van gastdocenten die daadwerkelijk uit het werkveld komen en hier kennis van hebben?

  2. Beste meneer Muurmans,

    Bedankt voor de reactie. Een heel aantal van de docenten die bij ons betrokken zijn in het vak E-business hebben veel ervaring als marketing managers of bijvoorbeeld internet strateeg. Maar daarnaast zetten we inderdaad een groot aantal gastdocenten in om de link met de praktijk te versterken.

  3. Bedankt Maurits. Maar zoals ik al schreef in de andere reactie ben ik hier slechts onderdeel van een bevlogen team dat zich hiermee is gaan bezighouden.

  4. Bedankt Maurits. Maar zoals ik al schreef in de andere reactie ben ik hier slechts onderdeel van een bevlogen team dat zich hiermee is gaan bezighouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Actief buitenspelen doe je zo!

Bewegen is goed voor de gezondheid én de ontwikkeling van kinderen. Kinderen zouden minimaal één uur per dag intensief moeten bewegen. Er rust dan ook een belangrijke taak op de schouders van het po en de buitenschoolse opvang: de zorg voor goede buitenspeelmogelijkheden. Gebruik deze tips om buitenspelen te stimuleren. In het kader van de …

Actief buitenspelen doe je zo! Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.