Home » De meest gehoorde misvattingen over docenten

De meest gehoorde misvattingen over docenten

Vraag een willekeurig iemand wat hij of zij vindt van het docentenvak en het regent clichés. Met dit artikel wil Onderwijsvanmorgen.nl docenten een podium bieden om korte metten te maken met de grootste onwaarheden over het docentschap. Via ons eigen Twitter-kanaal vroegen we mensen uit het onderwijsvak: wat vind je de grootste misvatting over docenten/lesgeven? De reacties stroomden binnen.


Misvatting: docenten werken niet hard
Regelmatig zagen we dezelfde misvattingen voorbij komen. Bijvoorbeeld dat mensen onterecht denken dat docenten naar huis kunnen zodra de lessen zijn afgelopen, of dat docenten veel meer vakantie hebben dan mensen uit het bedrijfsleven. Dat docenten alwetend (moeten) zijn, is ook een misvatting die we veel voorbij zagen komen. Daarnaast schijnen docenten ook regelmatig te horen dat elke gek hun vak wel kan beoefenen, als je maar veel verstand hebt van een bepaald onderwerp.

Misvatting: docenten zijn gepassioneerd
Bovenstaande reacties zijn vooral afkomstig van mensen die vinden dat er te negatief over het onderwijs wordt gedacht. We kregen ook een aantal reacties binnen van mensen die positieve meningen over het onderwijs wilden ontkrachten. Zo gaven enkele Twitteraars aan dat mensen ten onrechte denken dat alle docenten passie hebben voor hun vak of dat ze competentiegericht onderwijs aan kunnen.

Om het bovenstaande wat concreter te maken, hebben we alle Twitter-reacties voor u onder elkaar gezet in een PDF-document. Wij willen iedereen bedanken voor hun inzendingen. Mist u nog een misvatting in dit lijstje? Of bent u het niet eens met een ingezonden misvatting? Alle reacties zijn welkom! Laat een bericht achter bij dit artikel, of via @onderwijs en #onderwijsmisvatting op Twitter.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.