Home » De lerarenbeurs: vraag ‘ m nu nog aan

De lerarenbeurs: vraag ‘ m nu nog aan


Met de campagne ‘De Lerarenbeurs: beter voor de klas!’ wil het Ministerie van OCW docenten stimuleren om een Lerarenbeurs aan te vragen. Wilt u zich als docent professioneel ontwikkelen met behulp van een masteropleiding? Of bent u zij-instromer en wilt u met behulp van een bacheloropleiding leraar worden? Vraag dan gauw een Lerarenbeurs aan. Dat kan nog tot en met 30 juni.

Voor de Lerarenbeurs is er dit jaar 134 miljoen euro beschikbaar gesteld. Wilt u ook in aanmerking komen voor een beurs om een bachelor- of masteropleiding te volgen? Meldt u dan digitaal aan via Mijn DUO. Doe dat vóór 1 juli 2015. U heeft daarvoor een DigiD met sms-controle nodig. Let er ook op dat ook uw werkgever een verklaring moet invullen en ondertekenen. Daarvoor heeft u, vanaf het moment dat u de aanvraag indient, twee weken de tijd.

De beurzen worden toegekend per onderwijssector en op volgorde van binnenkomst. Als uw aanvraag wordt gehonoreerd, dan krijgt u per jaar maximaal €7000.- om uw collegegeld te bekostigen en €700.- voor studie- en reiskosten. Uw werkgever ontvangt, afhankelijk van uw situatie, subsidie om studieverlof te verlenen en indien nodig tijdelijke vervanging te regelen.

Ieder jaar opnieuw aanvragen
De lerarenbeurs wordt voor maximaal drie jaar toegekend. Volgt u op dit moment met subsidie een masteropleiding? Of gaat u een opleiding volgen die meerdere jaren duurt? Houdt er dan rekening mee dat u de beurs ieder jaar opnieuw moet aanvragen. De subsidie voor studiekosten en studieverlof wordt namelijk telkens voor één studiejaar toegekend. Wel krijgt u voorrang als u een aanvraag doet voor een tweede of derde studiejaar. Voor premasters of schakelprogramma’s kunt u maximaal één jaar subsidie krijgen, waarna u nog twee jaar een beurs kunt krijgen voor de daaropvolgende masteropleiding.

Onderzoek effecten en ervaringen Lerarenbeurs
Benieuwd naar ervaringen van andere docenten? Bekijk dan eens op YouTube de video waarin Max Gans, docent Frans op het Rijnlands Lyceum in Sassenheim, zijn ervaring met de Lerarenbeurs deelt. Ook zijn er onlangs twee onderzoeken naar de Lerarenbeurs verschenen. VO-Raad: ‘Het Cultureel Planbureau (CPB) analyseerde de aanvraag, deelname en afronding van de lerarenbeurs. ResearchNed evalueerde het proces en de ervaringen van de leraren met de beurs. Beiden rapporten tonen positieve effecten en ervaringen voor leraren en het onderwijs’:

Meer informatie
Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor de beurs of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Lerarenbeurs via telefoonnummer (050) 599 90 99 of stuur een e-mail naar lerarenbeurs@duo.nl.

Heeft u al eens gebruik gemaakt van de Lerarenbeurs? Wat is uw ervaring met de regeling? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.