Home » Data als betaalmiddel: wat zijn de risico’s?

Data als betaalmiddel: wat zijn de risico’s?

Welke invloed hebben platformen, zoals Google en Facebook, op het onderwijs? En wat zijn de risico’s? Deze vragen staan centraal in de eerste uitzending van de nieuwe podcast Onder wetenschappers. Daarin spreekt Kennisnet met verschillende academici over digitalisering in het onderwijs.

In deze aflevering gaan Remco Pijpers en Willem-Jan van Elk van Kennisnet in gesprek met José van Dijck: president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en auteur van De platformsamenleving. Daarin gaat Van Dijck op zoek naar een antwoord op de vraag hoe publieke waarden gewaarborgd kunnen worden in een online wereld die grotendeels in handen is van commerciële bedrijven als Facebook, Google en Apple.

Betalen met data

Ook in het onderwijs wordt veel gebruik gemaakt van digitale services. Zo zijn er inmiddels heel wat scholen die gebruikmaken van diverse Google-diensten, waarbij je niet betaald met geld, maar met data. Een dilemma, want wie is eigenaar van deze datastromen en hoe waarborg je de privacy van leerlingen voldoende? Daarover gaat deze podcast van Kennisnet. Je beluistert hem via de website van Kennisnet (onderaan de pagina).

Hoe ga jij om met diensten van bedrijven als Google of Microsoft? Ben je voldoende op te hoogte van de risico’s? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.