Onderwijs Data als betaalmiddel: wat zijn de risico’s?

Data als betaalmiddel: wat zijn de risico’s?
D

Welke invloed hebben platformen, zoals Google en Facebook, op het onderwijs? En wat zijn de risico’s? Deze vragen staan centraal in de eerste uitzending van de nieuwe podcast Onder wetenschappers. Daarin spreekt Kennisnet met verschillende academici over digitalisering in het onderwijs.

In deze aflevering gaan Remco Pijpers en Willem-Jan van Elk van Kennisnet in gesprek met José van Dijck: president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en auteur van De platformsamenleving. Daarin gaat Van Dijck op zoek naar een antwoord op de vraag hoe publieke waarden gewaarborgd kunnen worden in een online wereld die grotendeels in handen is van commerciële bedrijven als Facebook, Google en Apple.

Betalen met data

Ook in het onderwijs wordt veel gebruik gemaakt van digitale services. Zo zijn er inmiddels heel wat scholen die gebruikmaken van diverse Google-diensten, waarbij je niet betaald met geld, maar met data. Een dilemma, want wie is eigenaar van deze datastromen en hoe waarborg je de privacy van leerlingen voldoende? Daarover gaat deze podcast van Kennisnet. Je beluistert hem via de website van Kennisnet (onderaan de pagina).

Hoe ga jij om met diensten van bedrijven als Google of Microsoft? Ben je voldoende op te hoogte van de risico’s? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

5 manieren om de klas stil te krijgen

Aan het begin van de les de klas stil krijgen is en blijft een kunst. Vaak gaat het goed, maar soms vergt het de...

Met deze adviezen kan de overheid het lerarentekort aanpakken

Te beperkt, versnipperd, te weinig gebaseerd op feiten en cijfers. Dat is de harde conclusie die Merel van Vroonhoven trekt over de aanpak van...

Zo maak je van de eerste schooldag een succes

Volgende week beginnen de eerste scholen na een lange en welverdiende vakantie aan hun eerste schooldag. Leerlingen zitten niet vanzelfsprekend meer bij elkaar in...