Home » Dag van de leraar: wat is jouw superkracht?

Dag van de leraar: wat is jouw superkracht?

Tijdens de jaarlijkse Nationale Onderwijsweek in oktober worden mensen die in het onderwijs werken in het zonnetje gezet. Dit jaar draait het om veerkrachtigheid in het onderwijs, een toepasselijk thema in deze rare tijden. De coronamaatregelen vragen het uiterste van onderwijspersoneel, terwijl de broodnodige waardering in meerdere opzichten nog altijd achterblijft. Dat vraagt niet om veerkracht, maar om superkracht!

Leraren kunnen we daarom met recht superhelden noemen. Omdat je dag in dag uit alle uitdagingen aangaat om het beste onderwijs te bieden. Maar ook omdat je kinderen op weg helpt naar een glansrijke toekomst. En om dat steeds opnieuw en in voor- en tegenspoed te kunnen doen, moet je beschikken over meerdere superkrachten. We zetten de vijf belangrijkste op een rijtje.

5 superkrachten van een leraar

1. Passie

Onwankelbare passie voor het vak is de reden dat je leraar wordt. Omdat je wilt bijdragen aan de ontwikkeling die ieder kind doormaakt op zijn of haar eigen manier. Een leraar inspireert en motiveert een leerling om het beste uit zichzelf te halen. Een luisterend oor of juist een duwtje in de rug, alles om het kind verder te helpen groeien.

2. Veerkracht

In het onderwijs gaan de dingen zelden zoals je ze gepland hebt. Iedere dag is anders en de coronamaatregelen hebben een flinke impact op je plannen én je idealen. Van een leraar wordt vaak verwacht dat hij of zij daar zonder blikken of blozen op inspeelt. En daar heb je steeds weer veerkracht voor nodig. Even resetten en weer doorgaan.

3. Geduld

Een overvolle klas met drukke kinderen, ouders die het ergens niet mee eens zijn, de lesstof nog een keer en net weer anders uitleggen en met aandacht luisteren naar de tientallen vragen van de leerlingen. Iedere dag weer. Een leraar beschikt over engelengeduld en neemt, ook in stressvolle situaties, steeds weer voor iedere leerling de tijd en laat zich niet onder druk zetten.

4. Inlevingsvermogen

Ieder kind is anders en ieder kind heeft een eigen verhaal en achtergrond. Een leraar heeft een groot inlevingsvermogen om kinderen te accepteren zoals ze zijn, zonder oordeel. Maar een goede docent of leerkracht heeft ook begrip voor wat er in een leerling omgaat, hoe triviaal het voor een ander ook lijkt.

5. Flexibel

Je niet uit het veld laten slaan als je dagplanning anders loopt dan gewenst. Als je door regen ineens een andere invulling moet bedenken voor een juf/meesterdag of wanneer je moet invallen in een klas met 30 leerlingen die je niet kent. Flexibiliteit in meerdere opzichten is voor een leraar dagelijkse kost.

Zet je collega in het zonnetje

Iedere leraar geeft op z’n eigen manier les en invulling aan het mooiste vak dat er bestaat. Die persoonlijke krachten en talenten maken je tot zo’n goede leerkracht. En wie kent die krachten en talenten nu beter dan je collega-docenten? Bij Malmberg kun je deze hele Onderwijsweek zo’n kanjercollega nomineren als superleraar.

Voel jij je gewaardeerd als leraar? Op welke momenten bijvoorbeeld? Laat het ons weten via het reactieformulier!

Laatste onderwijsnieuws

Omslag Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge

Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge

Theatermaker en meesterverteller Diederik van Vleuten brengt dit klassieke verhaal in een nieuw jasje. Met illustraties van de crème de la crème uit illustratorenland.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.