Home » Winterslaap

Winterslaap

'Zodra die klok een uur wordt teruggezet, lijkt het trouwens alsof alles drie keer zo snel gaat.'

‘Juf? Ik ben zo moe.’ Moos hangt over zijn tafeltje en er komt niks uit zijn handen. ‘Doe maar even rustig aan,’ vertel ik hem. Dat laat hij zich geen twee keer zeggen. Ook Raf gaapt constant en Tim is zo stil aan het werk, dat ik herhaaldelijk moet checken of hij niet in slaap is gevallen. Mounia is vannacht een paar keer wakker geweest en is daardoor ‘sjagenijnig’. Met een knipoog verzeker ik haar dat ik haar deze dag met rust zal laten.

De wintertijd heeft zijn intrede gedaan en dat is in groep 3 duidelijk te merken. In het donker naar school en in het donker thuiskomen. Ik ben er geen fan van en mijn leerlingen ook niet. Ze zijn moe, hebben wat kortere lontjes en kunnen door het slechte weer minder vaak naar buiten dan ze zouden willen. De korte broeken en zomerse jurkjes hebben plaatsgemaakt voor winterse kleding en dito accessoires. En dat betekent dat we elke dag zoeken naar gebreide mutsen, wanten en dassen – die versierd zijn met Elsa’s en Anna’s, Minions en snelle auto’s – en dus extra tijd nodig hebben om naar buiten te kunnen gaan.

Zodra die klok een uur wordt teruggezet, lijkt het trouwens alsof alles drie keer zo snel gaat. De goedheiligman is nog maar net terug naar Spanje of de kerstboom staat al te schitteren in de klas. Het pietenhuis maakt plaats voor een kerststal en Amerigo wordt plotsklaps ingeruild voor een os, een ezel en een paar schapen. Mijn zes- en zevenjarigen hebben met deze omschakeling zichtbaar moeite en ik heb erg met ze te doen.

Persoonlijk zou ik soms wel een winterslaap willen houden. En dan in het voorjaar wakker worden om de zomertijd enthousiast te verwelkomen. Een aantal leerlingen ziet mijn plan wel zitten. Een aantal helemaal niet. ‘Maar dan mis je heel veel leuke dingen, juf! Zoals Sint en Kerst en mijn verjaardag!’ roept Nathan als ik dit in de kring bespreek. Hij heeft wel een punt. Juul twijfelt: op 5 december wil ze toch graag cadeautjes krijgen, maar lekker slapen vindt ze ook wel heel fijn. Ook Semmi zit in dubio. Net als Sepp, Zoë en Bente. De feestdagen lonken toch wel sterk. Lise is de enige die het écht niet weet. Maar Lise voelt zich niet zo lekker.

Als zij vervolgens overgeeft op mijn nieuwe leren broek, ben ik weer klaarwakker. De wintertijd is tevens het startsein voor dat vreselijke griepseizoen. Had ik al gezegd dat ik een winterslaap wil houden?

Ik wens alle leerkrachten fijne feestdagen, een welverdiende vakantie en een sprankelend 2018 toe!

Laatste onderwijsnieuws

Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk
Portret van eerstejaars student Nena van Dalen

Even bellen met de pabo

Wat speelt er op de pabo? Dit keer vroegen we het aan eerstejaars student Nena van Dalen.

Bekijk
Een microfoon voor een Zweedse vlag

Column: Douze points naar ons mbo!

Ryan Smulders werkt als docent maatschappijleer in het mbo en is liefhebber van het songfestival. Hij ontdekte verschillende overeenkomsten.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.