Home » De reünie

De reünie

'Zo liep ik met twee oud-klasgenoten een rondje door de klaslokalen en overal haalden we herinneringen op.’

‘Het was superspannend, juf. We stonden met 2-0 achter, maar we hebben gewonnen met 3-2!’ Trots vertelt Julia over haar hockeywedstrijd. Ook Rodney en Sam hebben hun tegenstander ‘vet hard ingemaakt’. Sara was naar een verjaardag geweest en Ole had een spelletjesavond met zijn familie. ‘Wat heb jij afgelopen weekend eigenlijk gedaan, juf?’ vraagt Joëlle.

‘Nou,’ begin ik, ‘ik ben naar een reünie van mijn basisschool geweest.’ Een reünie? Dat klinkt interessant; groep 8 is een en al oor. ‘Wat doe je allemaal op zo’n reünie, juf?’ vraagt Lot. Natuurlijk is mijn groep nog veel te jong om daar een beeld bij te hebben. ‘Veel kletsen met m’n klasgenootjes van toen en de leerkrachten (die oud zijn geworden), vragen hoe het met iedereen is, wat iedereen doet, een drankje drinken, dat soort dingen,’ antwoord ik. ‘Zo liep ik met twee oud-klasgenoten een rondje door de klaslokalen en overal haalden we herinneringen op.’ Die moet ik natuurlijk delen met groep 8. Ik vertel over mijn meester in groep 5 die koffie uit het raam gooide, zodat de plantjes goed konden groeien. En dat hij vervolgens de kop-en-schotel kapotgooide om uit te leggen wat breuken waren. In het lokaal van groep 7 wist ik precies de plek aan te wijzen waar de meester zijn belletje bewaarde. Het belletje om de klas tot stilte te manen. En dat ik dat zo ontzettend suf vond destijds. ‘Haha, maar nu doe jij precies hetzelfde, juf!’ roept Nick. Dat klopt. Want het blijkt uitstekend te werken.
‘Er waren ook foto’s en filmpjes,’ ga ik verder, ‘van onder andere verkleedfeestjes bij de kleuters en het sinterklaasfeest in groep 3 en 4 tot de kerstviering in groep 6 en de musical en het kamp van groep 8. We hebben staan gieren van het lachen. Het was zo ontzettend leuk om dat weer terug te zien!’
Mijn hele basisschool stond me altijd nog helder voor de geest, maar door de hilarische anekdotes die m’n oud-klasgenoten op de reünie vertelden, komen er nog meer herinneringen terug en hoorde ik dingen die ik zelf niet meer wist.
En dan vertel ik dat mijn basisschool wordt gesloopt en plaatsmaakt voor een gloednieuw eigentijds gebouw. We konden dus nog een allerlaatste keer door de school wandelen. Opeens voel ik me heel oud. Maar ja, het is dan ook al bijna dertig jaar geleden dat ik de school verliet.

Op de reünie was daarom ook een markt waar je allerlei oude schoolspullen kon kopen. De gymbanken waren helaas al vergeven, maar ik heb nog wel een retro poster met watervogels en een abacus op de kop getikt. ‘Een abacus?’ Ik leg uit wat het is en dat ik daar vroeger vliegensvlug en goed mee heb leren cijferen. Mijn lieve leerlingen vinden het ongelofelijk.
‘Dus ja, als jullie tegen de veertig zijn, moeten jullie zeker een reünie organiseren.’ Dat vindt groep 8 een uitstekend plan. ‘Kom jij dan ook, juf?’ Wat een vraag! Natuurlijk ben ik van de partij. Ook al ben ik tegen die tijd écht oud, ik kan niet wachten om te zien hoe het met Julia, Rodney en alle anderen gaat.

Wil je meer avonturen lezen over de klas van juf Naomi? Lees dan haar boek Eh… juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen?

Laatste onderwijsnieuws

Portret van eerstejaars student Nena van Dalen

Even bellen met de pabo

Wat speelt er op de pabo? Dit keer vroegen we het aan eerstejaars student Nena van Dalen.

Bekijk
Een microfoon voor een Zweedse vlag

Column: Douze points naar ons mbo!

Ryan Smulders werkt als docent maatschappijleer in het mbo en is liefhebber van het songfestival. Hij ontdekte verschillende overeenkomsten.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.