Home » Codeweek 2015: enthousiasmeren voor programmeren

Codeweek 2015: enthousiasmeren voor programmeren


Volgende maand vindt, van 10 tot en met 17 oktober, de Codeweek 2015 plaats. Die week worden door het hele land activiteiten georganiseerd om leerlingen kennis te laten maken met programmeren en het te stimuleren om er zelf mee aan de slag te gaan. In dit artikel leest u de highlights voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Toolkit: 5 introductielessen
De Codeweek is een initiatief van de Europese Commissie en wordt in Nederland georganiseerd door ECP en stichting Kennisnet. Laatstgenoemde organisatie ontwikkelde een speciale toolkit met daarin toegespitste informatie en lessuggesties voor programmeren in de klas. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een eigen programma programmeren met behulp van de IFTTT-webapplicatie. De toolkit en lessuggesties zijn geschikt voor docenten die lesgeven aan onderbouwleerlingen in het voortgezet onderwijs.

Girls only: DigiVita Code Event
Op zaterdag 10 oktober vindt in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer het DigitVita Code Event plaats. Meisjes van acht tot achttien jaar kunnen zich hiervoor gratis aanmelden. Tijdens het event leren meiden van andere meer ervaren meiden – zoals ICT-studenten en professionals – programmeren. ‘Van 10.00-16.00 uur leer je in verschillende workshops bijvoorbeeld je eigen website, game of app maken. Aan het eind van de dag, vanaf 15.00 uur, is er een show-and-tell informatiemarkt voor ouders, waar je kan laten zien wat je die dag hebt gemaakt.’ Lees verder op Digivita.nl.

Wedstrijd: ScratchMatch
ScratchMatch is een wedstrijd waarin po- en vo-leerlingen een spel programmeren in het programma Scratch. Scratch is ontwikkeld door de mensen van LifeLong Kindergarten van MIT. Over Scratch zeggen zij het volgende: “As young people create and share Scratch projects, they learn to think creatively, reason systematically, and work collaboratively, while also learning important mathematical and computational ideas.” De kick-off van ScratchMatch is op 10 oktober 2015 van 9.30 tot 15.00. Tot 1 december 2015 kunnen scholen zich aanmelden voor ScratchMatch. Op zaterdag 13 februari zijn de regionale finales en op zaterdag 23 april is de landelijke finale.

Zelf een event organiseren?
Heeft u als docent zelf een goed idee om leerlingen te enthousiasmeren voor programmeren? Organiseer dan zelf een event tijdens de Codeweek. Om initiatiefnemers daarbij te ondersteunen, heeft de organisatie richtlijnen opgesteld. Bijvoorbeeld: ‘Maak je evenement beginnersvriendelijk en toegankelijk voor iedereen – ook voor degenen die nog helemaal geen ervaring hebben met programmeren. Focus meer op het plezier en de praktische aspecten, dan op het technische deel.’ Inschrijven kan hier.

Lees ook:

Gaat u dit jaar iets doen met uw leerlingen in het kader van Codeweek? Of enthousiasmeert en stimuleert u uw leerlingen op een ander moment in het jaar om te gaan programmeren? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.