Home » Boekentip: Reisgids zelfregulerend leren

Boekentip: Reisgids zelfregulerend leren

In het ideale klaslokaal nemen je leerlingen initiatief, maken ze zelf plannen en zijn ze eigenaar van hun leerproces. Daarnaast hebben ze aandacht voor de lesstof en werken ze doelgericht. Klinkt als een droom, toch? Misschien niet. In het boek ‘Reisgids zelfregulerend leren’ neemt schrijfster Mirjam Zwaan je mee op reis door de mogelijkheden van zelfregulerend leren. Zodat deze droom werkelijkheid kan worden.

Ontdekkingsreis

De ‘Reisgids zelfregulerend leren’ is een beginnershandleiding. Het bestaat uit een begeleiderstraining met achtergrondinformatie over zelfregulerend leren. Daarnaast is er een los verkrijgbaar werkboek voor leerlingen. In het boek trekt de leerling op met een ervaren reiziger: jij. Samen verken je het leerlandschap en stippel je de route uit. Ook bedenk je samen oplossingen voor het vervoeren van bagage en souvenirs. Hoe neem je deze het makkelijkst mee? Om doelen te behalen, kiest de leerling zelf voor passende leerstof.

Wat is zelfregulerend leren?

De Amerikaanse professor Barry Zimmerman is een expert op dit gebied. Volgens Zimmerman is zelfregulerend leren ‘een samenspel van cognitieve, metacognitieve en motivationele processen die een leerling inzet en reguleert om zijn eigen leerdoelen te bereiken. Het is een actief en constructief proces waarin een leerling doelstellingen leert te bepalen, zelf initiatief neemt en verantwoordelijkheid leert te nemen voor zijn eigen leerproces.’

Leerlingen hebben hulp nodig om het proces van zelfregulatie op gang te helpen. Jij, de leraar, bent degene die deze hulp kan bieden, in een rol als coach. In het boek ‘De zes rollen van de leraar: coach’ beschrijft Martie Slooter hoe je die coachende rol kunt vervullen. En hoe je focust op het leerproces van de individuele leerling.

Heb jij een van deze boeken gelezen? Deel je ervaringen met je collega’s via het formulier hieronder. En wellicht heb je nog andere leestips rondom het onderwerp zelfregulerend leren?

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.