Po, vo of mbo Basisonderwijs Kosteloos busvervoer voor een bezoek aan de molen met de hele klas

Kosteloos busvervoer voor een bezoek aan de molen met de hele klas
K

Hoe zorgen molens voor droge voeten? Hoe werkt de techniek van een molen? En welke producten werden vroeger in molens gemaakt? Met de gratis lessen, interactieve animaties, filmpjes en lesmaterialen van De Hollandsche Molen kun je eenvoudig een aantrekkelijke les geven die aansluit bij de kerndoelen.

Advertorial

Veelzijdig lesmateriaal

Voor kinderen vertelt de molen een bijzonder verhaal. Over het ambacht molenaar, over de werking en functie en over de betekenis van molens voor de geschiedenis van Nederland. Bovendien laten molens een prachtig staaltje techniek zien. Het onderwerp molens sluit daarmee aan bij vakken als geschiedenis, cultuureducatie, wereldoriëntatie, aardrijkskunde en techniek.

Groep 1 en 2: ‘De Molenmuis’

De muis in dit prentenboek van Tjibbe Veldkamp en Hans Prij beleeft zijn avonturen in een korenmolen. De molenaar is in eerste instantie niet zo blij met de komst van de muis, maar als het niet lukt om de muis te verjagen met de poes, mag de muis toch in de molen blijven wonen. Dit prachtige prentenboek vormt de basis van het lesmateriaal ‘De Molenmuis’ voor groep 1 en 2. De docentenhandleiding en het werkboekje voor de leerlingen zijn gratis te downloaden. Er is een prachtige YouTube-video om in de klas te laten zien via het digibord.

Groep 5 tot en met 8: ‘De Molenmaatjes’

Voor deze leerlingen zijn er gratis lessen en interactieve animaties over de korenmolen, poldermolen, watermolen alsook windrichting en windkracht. De kinderen gaan zelf aan de slag met het in elkaar zetten van een molen. Ook zijn er leuke molenfilmpjes over de werking van de verschillende soorten molens zoals: de korenmolen, de poldermolen, de watermolen en de industriemolen.

Alles voor een spreekbeurt of werkstuk

Voor leerlingen die een spreekbeurt willen houden over molens hebben wij de spreekbeurtmaker. Stapsgewijs worden leerlingen bij de hand genomen om zo zelf een spreekbeurt te maken. Ook voor werkstukken is er veel informatie op de docentenpagina voor leerlingen te vinden.

Ruim 200 molens te bezoeken voor schoolklassen

Laat kinderen ook een molen in het echt beleven. De geur, kracht en werking van molens maken veel indruk. Bij meer dan 200 molens zijn klassen, veelal gratis, welkom voor een interactieve rondleiding door een gediplomeerd molenaar. Zoek een molen op onze site en maak een afspraak voor een rondleiding.

Gratis busvervoer: vraag subsidie aan voor een bezoek aan de molen met de hele klas

Huur je een bus voor het molenbezoek of maak je andere openbaar vervoerskosten? Dan kun je subsidie aanvragen bij het Molenfonds. De subsidieregeling geldt ook voor het bekostigen van molenmaterialen in de klas. Kijk op de docentenpagina van De Hollandsche Molen voor alle informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

11 gewoontes van succesvolle leraren

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...