Home » Kosteloos busvervoer voor een bezoek aan de molen met de hele klas

Kosteloos busvervoer voor een bezoek aan de molen met de hele klas

Hoe zorgen molens voor droge voeten? Hoe werkt de techniek van een molen? En welke producten werden vroeger in molens gemaakt? Met de gratis lessen, interactieve animaties, filmpjes en lesmaterialen van De Hollandsche Molen kun je eenvoudig een aantrekkelijke les geven die aansluit bij de kerndoelen.

Advertorial

Veelzijdig lesmateriaal

Voor kinderen vertelt de molen een bijzonder verhaal. Over het ambacht molenaar, over de werking en functie en over de betekenis van molens voor de geschiedenis van Nederland. Bovendien laten molens een prachtig staaltje techniek zien. Het onderwerp molens sluit daarmee aan bij vakken als geschiedenis, cultuureducatie, wereldoriëntatie, aardrijkskunde en techniek.

Groep 1 en 2: ‘De Molenmuis’

De muis in dit prentenboek van Tjibbe Veldkamp en Hans Prij beleeft zijn avonturen in een korenmolen. De molenaar is in eerste instantie niet zo blij met de komst van de muis, maar als het niet lukt om de muis te verjagen met de poes, mag de muis toch in de molen blijven wonen. Dit prachtige prentenboek vormt de basis van het lesmateriaal ‘De Molenmuis’ voor groep 1 en 2. De docentenhandleiding en het werkboekje voor de leerlingen zijn gratis te downloaden. Er is een prachtige YouTube-video om in de klas te laten zien via het digibord.

Groep 5 tot en met 8: ‘De Molenmaatjes’

Voor deze leerlingen zijn er gratis lessen en interactieve animaties over de korenmolen, poldermolen, watermolen alsook windrichting en windkracht. De kinderen gaan zelf aan de slag met het in elkaar zetten van een molen. Ook zijn er leuke molenfilmpjes over de werking van de verschillende soorten molens zoals: de korenmolen, de poldermolen, de watermolen en de industriemolen.

Alles voor een spreekbeurt of werkstuk

Voor leerlingen die een spreekbeurt willen houden over molens hebben wij de spreekbeurtmaker. Stapsgewijs worden leerlingen bij de hand genomen om zo zelf een spreekbeurt te maken. Ook voor werkstukken is er veel informatie op de docentenpagina voor leerlingen te vinden.

Ruim 200 molens te bezoeken voor schoolklassen

Laat kinderen ook een molen in het echt beleven. De geur, kracht en werking van molens maken veel indruk. Bij meer dan 200 molens zijn klassen, veelal gratis, welkom voor een interactieve rondleiding door een gediplomeerd molenaar. Zoek een molen op onze site en maak een afspraak voor een rondleiding.

Gratis busvervoer: vraag subsidie aan voor een bezoek aan de molen met de hele klas

Huur je een bus voor het molenbezoek of maak je andere openbaar vervoerskosten? Dan kun je subsidie aanvragen bij het Molenfonds. De subsidieregeling geldt ook voor het bekostigen van molenmaterialen in de klas. Kijk op de docentenpagina van De Hollandsche Molen voor alle informatie.

Laatste onderwijsnieuws

Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.