Home » 8 tips: Anders vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

staand vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Dit artikel verscheen eerder in Praxisbulletin.

Staand vergaderen

Niet nieuw, wel effectief: staand vergaderen. Staand vergaderen zorgt ervoor dat je alert blijft en de productiviteit is groter. Extra interessant: je vergadert ook sneller!

Van achter naar voor

Begin met het laatste punt op de agenda en werk naar het eerste punt toe. Het laatste punt dat vaak niet meer aan bod komt, wordt nu eens uitgebreid besproken.

Inspireer de anderen

Neem allemaal een artikel of boek mee waarmee je anderen wilt inspireren en informeren. Begin de vergadering met tien minuten kennis delen.

Op locatie

Ga de school uit en vergader eens buiten, in een andere school, een buurtcentrum of een restaurant. Andere omgeving, andere inspiratie!

Moppertijd

Start met een mopper- en klaagrondje. Iedereen krijgt een minuut moppertijd en moet daarna tijdens de vergadering alles vanuit kansen bekijken. Door de moppertijd is de eerste emotie eraf en neem je sneller én rationeler beslissingen.

Coöperatieve werkvormen

Je gebruikt coöperatieve werkvormen in de klas, waarom niet ook in de vergadering? Gebruik bijvoorbeeld eens de placematmethode of wandel en wissel met elkaar uit.

Themavergadering

Stel een thema centraal. De hele vergadering is daarop gericht en iedereen bereidt het onderwerp voor. Zo ontstaat meer focus en directe sturing op een bepaald onderwerp waar rendement en verdieping uit gehaald moet worden.

Scrum-vergaderen

Breng vooraf drie punten in op post-its: wat moet de vergadering opleveren, wat wil je zelf inbrengen en wat moet bereikt worden? Bespreek alle post-its en zoek oplossingen of koppel de punten aan mensen die ermee verder gaan.

Laatste onderwijsnieuws

De voeten van een persoon op een kruispunt

Column: Leren twijfelen is leren denken

Directeur Danny Weeda over de kracht van twijfelen: 'Zo liet ik zien dat twijfelen niet zwak is, maar kritisch leert kijken op je eigen denken.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.