Specials Leergedrag verbeteren 5x leuker en efficiënter leren

5x leuker en efficiënter leren
5

Wat is de beste manier om zo efficiënt mogelijk te leren? Dat is een van de hot topics onder mbo-studenten. Het zo nu en dan simpelweg toepassen van een voor jou nieuwe strategie is al een goede manier om je motivatie te verhogen; verandering van spijs doet immers eten. We zetten vijf leuke tips voor je op een rij. 

1. De juiste tools

Moet je voor die Engelse test nog een enorme rits aan ingewikkelde woorden uit je hoofd leren, maar kun je het methodeboek zo onderhand echt niet meer zien? Investeer wat tijd in het gebruik van handige tools om de woorden op een voor jou motiverendere manier uit je hoofd te leren. In het eerder op OVM verschenen artikel Favoriete educatieve apps: Frans, Engels, Duits en meer lees je alles over de tools die je hiervoor het best kunt gebruiken.

2. Gebruik humor

Wie veel lacht, ervaart minder stress. Natuurlijk wordt ook het leren leuker als je tussendoor zo nu en dan flink moet lachen, maar wist je ook dat het je beter helpt te herinneren wat je tijdens die grappige les precies hebt geleerd? Omdat humor subjectief is, zal je voor jezelf moeten uitzoeken wat werkt. Terwijl jij een onderwerp extra leuk voor jezelf maakt door er grappige YouTube-video’s aan vast te koppelen, onthoudt de ander de lesstof beter door er zelf grapjes over te maken. Whatever works is hier het devies. 

3. Van theorie naar praktijk

Kijk: je kunt tot in het einde der tijden boven je lesboek blijven hangen, maar je kunt er ook geregeld op uit gaan om de theorie in praktijk te brengen. Dit betekent niet meteen dat je stad en land moet afreizen om de lesstof te laten beklijven. Als je leert programmeren, kan het bijvoorbeeld al een enorme toegevoegde waarde hebben om erover van gedachten te wisselen met een html-professional. Zoek het dichtbij huis, je zult merken dat er meer mogelijkheden zijn dan je denkt.

4. Gamification

De kans is groot dat je beter je best doet wanneer je de kans krijgt om te winnen en excelleren. Anders dan je misschien zou denken, kun je die kans ook voor jezelf creëren. Bespreek met je favoriete studiegenoot wat degene met de hoogste score krijgt, maak gebruik van tools op het vlak van gamification of pak het groter aan en organiseer challenges met al je klasgenoten. Alleen al het gegeven dat je iets samen doet is in veel gevallen al genoeg om het leren leuker te vinden.

5. Hapklare brokken

Heb je volgende week een belangrijke toets waar je nog niets voor hebt gedaan? Breek die enorme berg lesstof op in hapklare brokken en verwerk in een schema wanneer je wat gaat doen. Kruis het ook af wanneer je iets gedaan hebt. Naarmate je de finish nadert – lees: hoe meer items je hebt afgekruist – hoe gemotiveerder je raakt om ook die laatste dingen nog even te doen.

Heb jij ook een goede tip voor studenten om het leren op een gemakkelijke manier leuker en efficiënter te maken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Rapport: ‘passend onderwijs geen doorslaand succes’

Toen zoveel mogelijk leerlingen naar het reguliere onderwijs gingen, waren de verwachtingen hooggespannen. Leerlingen met behoefte aan extra ondersteuning kregen die voortaan ‘gewoon’ in...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...