Afwachten of afhandelen? Kiezen voor een tussenjaar

0

Studeren is werken aan je toekomst. Maar wat als je niet weet welke studie en toekomst je moet kiezen? In hun zoektocht naar meer zekerheid nemen steeds meer jongeren na de middelbare school een tussenjaar, oftewel gap year.

Het aantal hbo- en universitaire studenten dat voorafgaand aan studiejaar 2017/18 een tussenjaar nam was 10,5%, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2008/09 (6,7%).

Een begeleid leertraject

Een tussenjaar is voor deze jongeren hét moment om zich serieus te oriënteren op hun toekomst. Ze gaan reizen, werken, volgen cursussen en sommigen spenderen bovengemiddeld veel tijd op de dansvloer. En als dat niet genoeg is, kunnen ze ook nog een traject volgen bij een van de vele ‘tussenjaar-organisaties’. Zij bieden een begeleid leertraject aan voor jongeren die zich écht doelgericht willen oriënteren.

Meer weten over een tussenjaar?

Klinkt verstandig toch? Maar waarom is de aantrekkingskracht van zo’n gap year vooral het afgelopen decennium zo toegenomen? Daarover schreef Rutger van den Berg van jongerencommunicatiebureau Youngworks het artikel Afwachten of afhandelen? Kiezen voor een tussenjaar. Daarin lees je onder meer hoe jongeren zo’n tussenjaar zelf ervaren. Lees verder op Youngworks.nl.

Heb jij ervaringen met leerlingen die kiezen voor een tussenjaar? Hoe bereid je ze daar als docent op voor? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here