Home » Wat je als docent kunt doen voor leerlingen met psychische klachten

Wat je als docent kunt doen voor leerlingen met psychische klachten

Steeds meer jongeren in Nederland hebben te maken met psychische klachten. Denk daarbij onder meer aan slecht slapen, piekeren en angstklachten. Docenten krijgen hier op school ook steeds vaker mee te maken. Hoe kun je dergelijke problemen signaleren? En hoe kun je de leerling helpen? Daarover lees je meer in dit artikel.

Driekwart van de millennials heeft stress- en/of burn-outklachten. Veel jongeren komen tijdens hun opleiding in aanraking met een hoge werkdruk en stress. Door het ingevoerde leenstelsel bijvoorbeeld, of door de druk om te presteren. Er moet meer aandacht komen voor de psychische problemen die hieruit voort kunnen vloeien. Dat stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een rapport waarvoor vijf jaar studentenwelzijn is geanalyseerd.

Psychische klachten

Uit het ISO-rapport blijkt dat een derde van de ondervraagde studenten last heeft van psychisch gerelateerde klachten. Meer dan 70 procent daarvan heeft last van faalangst, 32 procent heeft concentratieproblemen, 53 procent loopt rond met burn-out gerelateerde klachten, bij 15 procent is het risico op een burn-out aanwezig en bij bijna 9 procent zelfs een risico op suïcide. ‘In een gemiddelde collegezaal zitten drie studenten met een serieus risico op een burn-out,’ aldus ISO-voorzitter Gilesse.

Afwijkend gedrag signaleren

Ook docenten krijgen steeds vaker te maken met psychische klachten van leerlingen. Een diagnose stellen mag en kan niet – laat staan een psychische aandoening behandelen. Wel kun je als docent veel betekenen voor de leerling. Je kunt bijvoorbeeld afwijkend gedrag signaleren. Een oplettende docent heeft het snel genoeg door wanneer een leerling niet lekker in zijn vel zit en kan diegene dan doorverwijzen naar de juiste hulpverlener, bijvoorbeeld de schoolpsycholoog of een maatschappelijk werker.

Ga het gesprek aan

Stress geeft veel klachten. Merk je dat leerlingen afwijkend gedrag laten zien? Zijn er leerlingen met faalangst? Ga dan het gesprek aan. Stel vragen, zoals: Hoe slaap je? Hoe zit het met je eetlust? Informatie over de leefstijl van de leerling geeft vaak enig inzicht in de oorzaak van de klachten en helpt bij het doorverwijzen van de leerling. Tip: creëer in de school ook zogeheten safe places waar jongeren zich prettig voelen en waar ze zonder afspraak kunnen praten met een maatschappelijk werker of jongerenwerker.

MIND Young Academy

Ook al komen psychische problemen veel voor, erover praten kan best lastig zijn. Jongeren schamen zich voor hun klachten en denken vaak dat ze de enige zijn die ermee rondlopen. Daarom is het lesprogramma MIND Young Academy ontwikkeld. Leeftijdsgenoten die zelf te maken hebben gehad met psychische problemen, delen daarbij hun eigen ervaringen. En dat heeft effect: uit onderzoek blijkt dat dit lesprogramma voor leerlingen de drempel verlaagt om hulp te zoeken.

Meer initiatieven

In Nederland zijn talloze initiatieven ontwikkeld om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren, zoals onderstaande initiatieven:

  • STORM-project (Strong Teens and Resilient Minds) om somberheidsklachten bij middelbare scholieren vroegtijdig te signaleren. Het project stimuleert de ontwikkeling van veerkracht, een positief zelfbeeld en de weerbaarheid van jongeren.
  • Mental Help First Aid: een EHBO-cursus voor mentale problemen. Docenten die de cursus volgen krijgen informatie over diverse psychische aandoeningen. Ze leren het gesprek aangaan met iemand die (beginnende) psychische problemen heeft. Ook leren ze wat ze kunnen doen in een crisissituatie.

Meer lezen?

Hoe help jij leerlingen met psychische klachten? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

5 reacties op “Wat je als docent kunt doen voor leerlingen met psychische klachten”

  1. Een mooie methodiek hiervoor is het Jong Talent spel, waarin jongeren inzicht krijgen in welke talenten/ archetypen van King, hen kunnen helpen i.r.t de hulpvraag ( bv Faalangst, depressie, presteren)
    Mail of bel me 0610694724
    Website is nog under construction

  2. Scholen besteden hier steeds meer aandacht aan en terecht, jong geleerd is immers oud gedaan. Ik geef bijv. Stressles(s) tijdens #GezondeSchool themaweek in het voortgezet onderwijs.

  3. M v d hucht

    Een goed dagritme kan helpen om chaos en depressie te voorkomen. Mag ik hiervoor een App suggereren RITME gratis in de app-store en stickers bij BOL.com RITME Basisset QR-codes

  4. Ik denk ook dat docenten een belangrijke rol kunnen spelen in het herkennen van klachten. Bij afwijkend gedrag het gesprek aangaan is een goede eerste stap denk ik. Ook kan er zo gemakkelijk naar een oplossing gezocht worden omdat klachten zich vaak nog niet zo ver ontwikkeld hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Kinderen die tijdens een energizer elkaar vasthouden

Energizers: samenwerken 

Zijn de kinderen in je groep een beetje op elkaar ingespeeld? Gebruik deze energizers om samenwerking tussen de lessen door te oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.