Home » Materiaal 12+ » Wetenschappers vinden fossielen van enorme prehistorische zeehagedis

Wetenschappers vinden fossielen van enorme prehistorische zeehagedis

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Dit keer: wetenschappers hebben fossielen van een nieuw soort zeehagedis ontdekt. Ongeveer 66 miljoen jaar geleden leefde deze hagedis in de oceanen. De zogenaamde Khinjaria acuta was net zo lang als een orka en had vlijmscherpe tanden. De zeehagedis leefde in de tijd van de dinosaurussen.

De nieuwssite Nu.nl schreef er een artikel over. Bestudeer het nieuwsverhaal, bekijk de foto’s via deze link en check de video’s. Maak daarna de vragen.

Vragen

1. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij het woord hagedis. 

2. Hagedissen behoren tot de reptielen. Benoem enkele uiterlijke kenmerken van reptielen. 

3. Ook tegenwoordig leven er verschillende reptielen in het water. Kun je er enkele noemen? Je mag eventueel het internet voor deze vraag gebruiken. 

4. Waar werden de fossielen van de Khinjaria acuta ontdekt? 

5. Hoe groot was de Khinjaria acuta en hoe verhoudt deze grootte zich tot andere bekende dieren? 

6. Waarom waren de wetenschapper verrast dat ze op die plek een nieuw roofdier uit die periode vonden? 

7. In het artikel staat dat de Khinjaria acuta behoort tot de groep van de mosasaurus. Waar komt de naam mosasaurus vandaan? Je mag eventueel het internet voor deze vraag gebruiken. 

8. Waarom kreeg de Khinjaria acuta zijn specifieke naam? 

9. Wat is de mogelijke oorzaak van het uitsterven van de Khinjaria acuta en andere mosasaurussen? 

10. Wetenschappers vermoeden dat de biodiversiteit in de zeeën rondom Marokko veel groter was dan nu. Wat wordt er bedoeld met het begrip biodiversiteit?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Potvissen hebben woorden en zinsdelen in eigen fonetisch alfabet

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat potvissen ‘woorden’ en ‘zinsdelen’ hebben waarmee ze hun eigen potvisalfabet kunnen opstellen. De klikgeluiden van potvissen bevatten elementen waarmee de dieren steeds nieuwe reeksen kunnen vormen. Lees hier het artikel op nieuwssite Nu.nl, bekijk de video’s en maak de vragen! Vragen 1. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij […]

Bekijk

Koraal verbleekt over de hele wereld door opwarmende oceanen

Koraalriffen over de hele wereld verbleken dit jaar na maanden van recordbrekende oceaanhitte. Daardoor lopen verschillende koraalgebieden het risico om af te sterven. Volgens experts gaat het om de tweede grote koraalverbleking in tien jaar. Dat schrijft nieuwssite Nu.nl. Lees hier het artikel, bekijk de video’s en maak daarna de vragen. Vragen 1. Noem vijf […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.