Home » Materiaal 12+ » Dit zijn de uitkomsten van het huisdierenpoep-onderzoek!

Dit zijn de uitkomsten van het huisdierenpoep-onderzoek!

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Deze week: de uitkomsten van het onderzoek naar de poep van (huis)dieren is binnen! Een bijzondere studie, waarvoor mensen werden opgeroepen de poep van hun huisdier op te sturen naar het lab voor nadere inspectie. Het onderzoek blijkt nu, volgens de onderzoekers, een groot succes. De eerste resultaten over de enzymen in de ontlasting zijn binnen.

Een verrassende ontdekking: het blijkt dat dierenpoep tot tien verschillende enzymen (een soort eiwitten) kunnen bevatten. Die enzymen zijn belangrijk voor het afbreken van voedingsstoffen. Zoals het dierenpark zelf zegt: “De resultaten geven nieuw inzicht in de voedselverwerking van dieren.” 

Lees hier het artikel op nieuwssite Nu.nl over de uitkomsten van het onderzoek, lees ook wat DierenPark Amersfoort over het onderzoek zegt en bekijk de video’s! Maak daarna de vragen.

Vragen

1. De poepmonsters varieerden van honden- en kattendrollen tot de poep van tijgers, zebra’s en otters. Tot welke afdeling van het dierenrijk behoren deze dieren? 

2. Waarom willen de onderzoekers poep van verschillende dieren onderzoeken? 

3. Wat is de functie van een enzym tijdens de spijsvertering? 

4. Waar is een enzym van gemaakt? 

5. Wie hebben er een hogere enzymactiviteit in hun ontlasting? Vleeseters of planteneters? 

6. Welk dier heeft een, relatief, langer maagdarmstelsel. Een vos of een konijn? 

7. Wat is de optimum temperatuur van een enzym in het maagdarmstelsel van een mens? 

8. Enzymen zijn niet alleen gevoelig voor de temperatuur, maar ook voor de pH waarde. Wat is een pH waarde? 

19. De onderzoekers willen nog meer poep van verschillende diersoorten testen. Wat is uiteindelijk het doel van dit onderzoek?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Eerder maakte ik een opdracht over de aankondiging van het onderzoek. Die vind je hier!

Andere In het nieuws Biologie

Koraal verbleekt over de hele wereld door opwarmende oceanen

Koraalriffen over de hele wereld verbleken dit jaar na maanden van recordbrekende oceaanhitte. Daardoor lopen verschillende koraalgebieden het risico om af te sterven. Volgens experts gaat het om de tweede grote koraalverbleking in tien jaar. Dat schrijft nieuwssite Nu.nl. Lees hier het artikel, bekijk de video’s en maak daarna de vragen. Vragen 1. Noem vijf […]

Bekijk

Ernstig tekort aan pufjes voor astmapatiënten. Wat betekent dat?

Op dit moment is er een ernstig tekort aan pufjes voor astmapatiënten. De meeste apotheken zouden nu al niets meer op voorraad hebben of binnen twee weken zonder zitten, meldt Long Alliantie Nederland. Nieuwssite Nu.nl schreef er een artikel over. Bekijk het nieuwsartikel van Nu.nl hier. Dit schrijft de Long Alliantie Nederland over het ernstige […]

Bekijk

Ernstige duikvlucht vlinderpopulatie: helft minder dan dertig jaar geleden.

Het aantal dagvlinders is tussen 1992 en 2023 met meer dan de helft afgenomen. Vooral zeldzame en beschermde vlindersoorten zijn nu kwetsbaar, zoals het donker pimpernelblauwtje. Statistiekbureau CBS publiceerde deze cijfers in een onderzoek. Nieuwssite Nu.nl schreef er een nieuwsartikel over. Hier lees je het volledige rapport van het CBS. Lees het nieuwsverhaal, bestudeer het […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.