Home » Tips voor de meivakantie

Tips voor de meivakantie

Eind deze maand start de meivakantie. Tijd om leuke dingen voor jezelf of met je familie te ondernemen. En om op te laden. Gebruik deze tips om je eigen vakantie in te vullen of doe inspiratie op voor het laatste kwartaal van dit schooljaar.

Buitentip Geo-cachen

Ga geocachen, lekker de natuur in op zoek naar schatten. Leuk voor jong en oud. Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS-coördinaten. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel, en dat is juist het leuke van deze mooie buitensport. Geocaching kun je spelen met een wandel-GPS of met de Geocaching app

Kijktip 1: YouTube-serie Hoefnagels

Al sinds 2012 maakt de fictieve vmbo-docent Peter Hoefnagels op een eigenwijze manier allerlei thema’s bespreekbaar in ‘zijn’ klas. De leerlingen en mede-docenten zijn echt, maar de situaties en de thema’s zijn van tevoren bedacht. Hoefnagels wordt gespeeld door acteur Marco van Es. In elke aflevering staat een thema centraal en vertelt Hoefnagels over zijn lesmethodiek. Bekijk de serie op YouTube.

Kijktip 2: Virtueel een museum bezoeken

Zin in een dagje cultuur snuiven, maar geen idee wat er op dit moment waar te zien is? MuseumTV biedt een zo compleet mogelijk tentoonstellings- en collectieoverzicht van Nederland. Daarmee is MuseumTV de nieuwe online museumagenda in videovorm. Als de musea nog gesloten zijn, kun je deze site ook gebruiken als toegang tot de online collecties en presentaties die de verschillende musea op dit moment ter vervanging bieden.

Luistertip: Podcasts Wat je niet leert

Is jaloezie een gezonde emotie? Kun je daten met je huisgenoot? Hoe neem je afscheid van een huisdier? Je komt regelmatig in situaties waarvan je denkt: ‘Had ik dáár maar iets over geleerd op school’. In de podcastserie ‘Wat Je Niet Leert‘ gaat Nellie Benner op zoek naar antwoorden. Samen met de redactie legt Nellie de vragen voor aan bekende en minder bekende Nederlanders, van professor tot ervaringsdeskundige.

Leestip 1: De boodschap van de vogel (kindermeditaties)

Niet kunnen stoppen met denken, een te vol hoofd, slecht slapen: ook kinderen hebben te maken met dit soort klachten. Kindercoach Marieke Martens-Volmer helpt kinderen die in haar praktijk komen met geleide meditatie. Zij bundelde een aantal van deze verhalen in het boek ‘De boodschap van de vogel’.

Leestip 2: ‘Alfabet’ van Charlotte Dematons

Genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2021. Volgens de jury is ‘Alfabet’ van Charlotte Dematons een van de beste kinderboeken van het afgelopen jaar: ‘Een prachtig zoek- en vindboek waarin je samen of alleen urenlang kunt verdwalen en eindeloos nieuwe dingen zult ontdekken.’ In ‘Alfabet vind je alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden. Voor elke letter van het alfabet maakte Charlotte  een spread met tekeningen van dieren, planten, kleuren en andere dingen die met die ene letter beginnen.

Heb je nog goede (onderwijs)tips voor in de meivakantie? Deel ze via het reactieformulier.

 

Laatste onderwijsnieuws

Een escalatieladder in de klas?

De escalatieladder is een populaire manier om een conflict in kaart te brengen. Maar: wat kun je nou met zo'n ladder? In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk
Een meisje zit in het gras te lezen

Boekentips juli 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.