Home » The Travelling Teacher: het Walhalla van het onderwijs

The Travelling Teacher: het Walhalla van het onderwijs

De reis van The Travelling Teacher zoals Tim zichzelf noemt is in volle gang! Komende maanden reist hij de wereld rond en bezoekt hij scholen in verschillende landen. Hij kijkt mee, geeft les en zoekt vooral contact met lokale docenten. Na zijn schoolbezoeken in Schotland, Engeland en Denemarken is hij aangekomen in Helsinki.

Onderwijs van Morgen is nieuwsgierig naar zijn ervaringen, verhalen en ontdekkingen. We delen graag zijn avonturen en volgen Tim op de voet. Wil je niets missen of heb je een tip voor Tim? Kijk dan vooral op www.timthetravellingteacher.com 

Onderwijs in Finland

Finland staat er wereldwijd om bekend dat zij de leerlingen op de eerste plek zetten en niet de leerstof. De Finse kinderen gaan juist minder naar school en krijgen bijna nooit huiswerk (In Zuid Korea gaan de kinderen 7 dagen per week naar school!!)…. Daarom is het juist zo bewonderenswaardig dat de Finnen op de 2e plek staan van dit onderzoek. Waar komt dat succes vandaan? Daar ga ik achter komen.

Visitedufinn

Vandaag heb ik een afspraak met Paula Lehtonen. Paula is directrice van Visitedufinn en Visitedufinn is een Fins bedrijf die scholenbezoeken regelt voor buitenlandse docenten die een kijkje willen nemen in de Finse keuken. Normaal gesproken kost het 290 euro om met Paula op pad te gaan. Daar zitten wel je broodjes s ‘middags bij inbegrepen….!
Even voor de duidelijkheid: 1. Zo’n bedrag ga ik never-nooit-niet betalen en 2. Die Finse broodjes van Visitedufinn kunnen nooit zo lekker zijn als die van mijn moeder. Ik besluit mijn ‘Nearpod Pionear’ troef maar in te zetten. Het werkt. Ik mag gratis komen.

Ons gesprek begint wat stroef, maar na een cappuccino (6 euro) en een cola (4 euro) komen er eindelijk leuke anekdotes over tafel. Paula is hier echt om mij verder te helpen. Zij heeft snel door dat ik me goed heb ingelezen. Ik ben niet helemaal naar Finland gekomen om alleen maar feitjes aan te horen – daar heb ik Google voor. I want to know the secret behind it all.

Het interview met Paula

Paula, ik ben opzoek naar het geheim van het Fins onderwijs systeem. Waar kunnen wij het beste beginnen?
Ik denk dat het belangrijk is om één ding voorop te stellen. Dit is een systeem dat in Finland werkt. Omdat wij een goed systeem hebben, hoeft niet te zeggen dat het systeem ook in Amerika zou werken. JUIST niet! Er zit een hele geschiedenis achter. Het is iets wat veel dieper ligt. Het ligt aan de opvoeding. Aan de mentaliteit. Aan discipline.

Wil je zeggen dat de Amerikanen dat niet hebben?
Haha…. Je bent hier niet om over Amerika te praten, toch? Wij gaan kijken naar de Finnen. Die hebben een bepaalde innerlijke discipline die je niet zo maar kan aanleren. Ik heb niet vaak een leerling mee gemaakt die echt niet naar school wilde. Klinkt gek hè?
Vergeet ook niet; wij hebben hier in Finland niet zoveel te bieden. Finland heeft geen olie, weinig gas, weinig export! Dan moeten wij wel goed opgeleid zijn om alle potentie goed te kunnen benutten. Daar investeren wij in en zo worden wij ook opgevoed in Finland.
Nog iets wat je mee moet nemen is dat wij echt in een ‘trial and error’ maatschappij leven hier. Je moet leren van je fouten. Dit leren wij de kids al heel vroeg aan.

Zo te horen ligt er veel druk op de schouders van docenten in Finland…
Zo voelt dat niet hoor. Docenten worden als professionals gezien. Wij krijgen alle steun vanuit onze leidinggevende. Onze leidinggevende krijgt ook weer volledige steun vanuit de overheid. Zo zijn de schoolinspecties in 1990 afgeschaft bijvoorbeeld. Wij hebben ontwikkel momenten samen en daar halen wij heel veel uit. Dit doen docenten in Finland meestal 1 uur per dag met de vakgroep.

Dus niemand komt controleren in de les hoe jij het doet?
Nee. Collega’s komen in jouw les, maar dat is om samen te werken of om elkaar te helpen. Maar nooit leidinggevende of professionals van buitenaf. Overigens hebben docenten dit allemaal weleens mee gemaakt, toch?

Wat bedoel je?
Nou dat er zo’n baasje komt kijken die je nog nooit gezien hebt. En wat doe je? Je haalt alles uit de kast om te laten zien wat je kan. Vervolgens zie of hoor je die persoon nooit meer. Dit is niet reëel en straalt ook geen vertrouwen uit richting het personeel.

Over het personeel gesproken. Is het waar wat ze zeggen over docenten in Finland? Worden die zo goed betaald?
Haha! Nee dit is een van de feiten die niet waar is. Wij hebben gewoon een normaal inkomen. Niet zoveel als doktoren of advocaten.

Alle andere feiten* kloppen? Over 15 minuten pauze na de les bijvoorbeeld? Over de weinig lesuren per dag?
Ja over het algemeen kloppen die feiten wel. De pauzes bepalen vaak de docenten. Over het aantal lessen per dag klopt ook. Basisschool kinderen gaan meestal tot 13:00 naar school. Op middelbaar onderwijs scheelt dit per dag, maar daar is het ook minder vergeleken met Westerse landen.

Wat zijn volgens jou de mooiste aspecten van het Fins onderwijs?
Voor mij zijn dat er drie:
1. Het feit dat de kinderen en de docent aan dezelfde kant staan. A teacher and a pupil learn side-by-side. Dit betekent dat de Finse kinderen heel hard voor de docent willen werken en dat er wederzijds respect is. Ik heb les gegeven in Frankrijk – daar zijn docenten heel cynisch en nors. In Engeland is het zeer formeel – I’m the boss, you must listen to me! Nee, niet in Finland. Maar nogmaals onthoud wat ik in het begin van ons gesprek zei: dit zit dieper.
2. Het Fins onderwijs doet er alles aan om kinderen met leerstoornissen te integreren in het regulier systeem. Er zijn hele trajecten voor ‘speciale’ kinderen.
3. Een kind mag hier echt kind zijn. Zij krijgen alle ruimte om erachter te komen welke manier van leren bij ze past. De kinderen proberen dus ook zelf iets op te lossen in plaats van op de docent afstappen.

Dankjewel voor in gesprek Paula. Hier heb ik echt iets aan gehad.
Succes met je verdere zoektocht Tim. En bedankt voor de cappuccino.

Meer lezen? Bekijk de hele blog van Tim op www.timthetravellingteacher.com!

Heb jij een vraag aan Tim of weet je een interessante bestemming? Geef je reactie dan via onderstaand formulier of kijk op de website van Tim.

 

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.