We ontvingen een leuk bericht van Ramon Busch van het St. Michaëlscollege in Zaandam. Ramon speelt met zijn examenklassen al jaren zelfgemaakte chemiespellen. Deze praktische opdracht telt voor 4% mee op het SE. De opdracht wordt in week 10 van het nieuwe jaar ingeleverd en gespeeld. De leerlingen zijn al jaren razend enthousiast over het spelen en vooral over het maken. Het is standaard de leukste praktische opdracht die ze ooit kregen.
Daarbij mogen ze elkaar beoordelen, uiteraard houdt Ramon een oogje op die beoordelingen maar meestal zijn ze terecht en eerlijk verdiend. De leerlingen besteden er ontzettend veel tijd aan maar die moeite loont zich: een groot deel van die tijd is daadwerkelijk besteed aan het opfrissen van scheikundige kennis. Heel handig zo vlak voor de examens. Hierbij de opdracht (ook als download) en een paar mooie foto’s.
OPDRACHT (download pdf)
Maak met een groep van vier leerlingen een spel. Het spel moet aan de volgende eisen voldoen:
- Er moet een spelbord zijn waar de spelers met een pion (of iets dergelijks) overheen bewegen.
- Er moet een handleiding bij het spel geleverd worden.
- Het spel moet in 45 tot 60 minuten uit te spelen zijn.
- Het spel moet ontworpen zijn voor 4 personen.
- Er moeten opdrachten worden vervuld of vragen worden beantwoord die op de één of andere manier met scheikunde te maken hebben (handig om scheikundige kennis aan te scherpen zo vlak voor de eindexamens).
- Er moeten verschillende typen vragen/opdrachten zijn: kennisvragen, opzoekvragen, internetvragen (deze zijn verplicht!).
- Er moeten vragen van verschillend moeilijkheidsniveau in het spel zitten
- De opdrachten mogen niet kwetsend zijn jegens docenten en of andere groepen in de samenleving. Hou het een beetje stijlvol.
- De goede antwoorden op de vragen moeten op de één of andere manier in het spel verwerkt worden.
- Het moet vlot speelbaar zijn en er mogen geen fouten in zitten.
- Er moet een winnaar zijn aan het einde van het spel.
Je bent vrij in:
- Het type spel (waar baseer je het spel op: Monopoly, Triviant, etc. of verzin iets nieuws).
- Het ontwerp van het spelbord (tip: het moet wel op een tafel passen).
- De inhoud van de opdrachten/vragen.
- De beloning die je hangt aan een goed antwoord.
- Het aantal vragen/opdrachten op het spelbord.
De beoordeling vindt plaats op basis van argumenten door twee andere groepen. Deze zullen gevormd worden van leerlingen uit 6 vwo én uit 5 havo. De criteria die deze groepen zullen hanteren zijn:
- Inhoud
- Originaliteit
- Vormgeving
- Speelbaarheid
De afronding neemt de docent voor zijn rekening.
VOORBEELDEN VAN SPELLEN DIE IN DE KLAS VAN RAMON WERDEN GEMAAKT
Ik wil graag reageren op dit artikel. Niet zozeer op de scheikundige kant van de spellen, dat laat ik graag aan vakcollega’s over. Maar wel op de motivationele kant. Waarom is dit een krachtig concept? Volgens Paul D. MacLean (1989) in “The Triune Brain in Evolution” heeft ons brein zich in de loop van de evolutie als volgt ontwikkeld: 500 miljoen jaar geleden vormde zich de hersenstam. Deze hebben we gemeen met de reptielen. Daarna ontwikkelde zich het limbische systeem dat wij gemeen hebben met de zoogdieren. Dit brein ontstond zo’n 200 miljoen jaar geleden. Ons menselijk brein (neocortex) ontstond pas 100 duizend jaar geleden. De regel is: hoe ouder het brein, hoe krachtiger het is. De spellen appelleren aan het limbische systeem. Dit is een oud en krachtig systeem en overruled ons menselijke brein (de neocortex). Daarom spelen zoogdieren in tegenstelling tot bijvoorbeeld slangen. Mensen spelen ook graag. Als we een keuze moeten maken tussen leren en spelen, kiezen we meestal voor spelen. Spellen appelleren ook aan onze sociale behoeften. Wij zijn graag met anderen. Dit is een diepe behoefte. Ook andere zoogdieren zijn zoals we weten sociaal. Als we daarom een vervelende taak moeten uitvoeren en we kunnen dat samen met anderen doen, dan wordt de taak meteen minder onplezierig. Voegen we een spelelement toe, dan wordt het nog prettiger en gaan we het zelfs leuk vinden. Ook de neocortex (het jonge en daarom zo zwakke menselijke brein) dat krachtig is in leren, profiteert. Kennis wordt het best verworven in interactie met anderen. De verschillende leerstijlen zorgen ervoor dat kennis vanuit verschillende hoeken wordt bekeken en daardoor op sociaal constructivistische wijze wordt opgeslagen. Meer informatie ziet u onder https://staging-onderwijsvanmorgensowmedia.kinsta.cloud/denken-of-doen-leerstijlen Compliment voor Ramon Busch die op deze gedachte is gekomen.
dushii(K)
saaii
saaii