Home » Social media waarschuwing voor leraren

Social media waarschuwing voor leraren

Soms streven docenten naar een te vriendschappelijke verstandhouding met hun leerlingen. Via social media verspreiden leraren persoonlijke informatie over hun werk of privéleven, wat ‘cyber baiting’ van docenten in de hand kan werken. Mede hierdoor kan een gezagscrisis ontstaan. De Schotse lerarenbond waarschuwt docenten nu voor het gebruik van Twitter en Facebook, zo meldt de BBC.

Het belangrijkste advies van de Schotse bond is dat docenten geen informatie moeten geven over hun privéleven of werk gerelateerde zaken. Ze denken dat dit de carrière van leraren in gevaar kan brengen, omdat social media een te vriendschappelijke verhouding met scholieren in de hand werkt. Hierdoor bestaat altijd de mogelijkheid dat de boodschap verkeerd geïnterpreteerd wordt.

Jim Docherty van de Scottish Secondary Teacher Association vertelt de BBC:
“First thing is don’t bother telling anybody else about your social life. Nobody is interested about your social life and it doesn’t help.”
Daarnaast werkt de Schotse lerarenbond aan richtlijnen voor het gebruik van sociale netwerksites voor docenten.

Het advies dat docenten helemaal niets over hun privéleven via social media kanalen mogen verspreiden, lijkt wat overdreven. Docenten zijn tenslotte ook gewoon mensen met vrienden die communiceren via sociale netwerken. Eerder zagen we dat de behoeft aan privacy bij jongeren groeit en dat jongeren bepaalde informatie slechts met een selecte groep vrienden binnen hun ‘social circle’ willen delen. Ook voor docenten zou dit een betere uitkomst bieden dan helemaal geen informatie verspreiden via netwerksites. Via hun Facebook-profiel kunnen ze groepen aanmaken, waardoor docenten privé informatie alleen delen met collega’s of vrienden en niet met hun leerlingen. Dit voorkomt een te vriendschappelijke verhouding tussen docent en scholier en kan het gezag van leraren weer vergroten.

Stelling: De lerarenbonden zouden docenten moeten informeren over het afschermen van hun profiel, in plaats van te waarschuwen over social media gebruik in het algemeen. Mee eens?

©2012 YoungWorks BLOG

 

Laatste onderwijsnieuws

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Bekijk dit stappenplan maar eens.

Bekijk

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.