Soms streven docenten naar een te vriendschappelijke verstandhouding met hun leerlingen. Via social media verspreiden leraren persoonlijke informatie over hun werk of privéleven, wat ‘cyber baiting’ van docenten in de hand kan werken. Mede hierdoor kan een gezagscrisis ontstaan. De Schotse lerarenbond waarschuwt docenten nu voor het gebruik van Twitter en Facebook, zo meldt de BBC.
Het belangrijkste advies van de Schotse bond is dat docenten geen informatie moeten geven over hun privéleven of werk gerelateerde zaken. Ze denken dat dit de carrière van leraren in gevaar kan brengen, omdat social media een te vriendschappelijke verhouding met scholieren in de hand werkt. Hierdoor bestaat altijd de mogelijkheid dat de boodschap verkeerd geïnterpreteerd wordt.
Jim Docherty van de Scottish Secondary Teacher Association vertelt de BBC:
“First thing is don’t bother telling anybody else about your social life. Nobody is interested about your social life and it doesn’t help.”
Daarnaast werkt de Schotse lerarenbond aan richtlijnen voor het gebruik van sociale netwerksites voor docenten.
Het advies dat docenten helemaal niets over hun privéleven via social media kanalen mogen verspreiden, lijkt wat overdreven. Docenten zijn tenslotte ook gewoon mensen met vrienden die communiceren via sociale netwerken. Eerder zagen we dat de behoeft aan privacy bij jongeren groeit en dat jongeren bepaalde informatie slechts met een selecte groep vrienden binnen hun ‘social circle’ willen delen. Ook voor docenten zou dit een betere uitkomst bieden dan helemaal geen informatie verspreiden via netwerksites. Via hun Facebook-profiel kunnen ze groepen aanmaken, waardoor docenten privé informatie alleen delen met collega’s of vrienden en niet met hun leerlingen. Dit voorkomt een te vriendschappelijke verhouding tussen docent en scholier en kan het gezag van leraren weer vergroten.
Stelling: De lerarenbonden zouden docenten moeten informeren over het afschermen van hun profiel, in plaats van te waarschuwen over social media gebruik in het algemeen. Mee eens?
©2012 YoungWorks BLOG
Ik ben het eens met de stelling. Social Media bieden veel meer mogelijkheden in het onderwijs dan alleen het reguliere gebruik ervan met persoonlijke profielen. Informeren en trainen in goed gebruik, ict-literacy, is veel belangrijker en blijkbaar (nog) nodig. Het algemeen verbieden of afraden van gebruik is veel te kort door de bocht.
Kom op, de wereld verandert, social media ook. Moeten leerkrachten nu echt hiervoor gewaarschuwd worden? Ik neem aan dat een docent ook kan snappen dat hij niet alles op zijn timeline kan gooien.
Onze organisatie hanteert een gedragscode die richtlijnen geeft voor het gebruik van social media. Maar we vertrouwen vooral op het gezond verstand van onze docenten.
Jeetje, wat een stelling. Het lijkt me logisch dat een docent net zoveel recht heeft op een privé leven met social media dan ieder ander!
Ik zou alleen nooit leerlingen uitnodigen of accepteren voor mijn privé Hyves/Facebook en dat soort zaken. School is school en privé is privé.
Dat wil trouwens niet zeggen dat je social media niet kan inzetten in de lessen. Zoals al eerder gezegd kan social media met een andere insteek heel goed tijdens de lessen gebruikt worden. Uiteraard met de daarbij behorende gedragscode.
Zoals het nu gesteld wordt, het afraden of verbieden, is veel te zwart wit.
Ik heb een hyves en Twitter aangemaakt voor mijn leerling. Daar staan alleen werk gerelateerde dingen op. niet te week privé informatie. Eigen Facebook volledig afgeschermd. Je kan in een les veel leuke dingen met de leerlingen doen met social media. zeker blijven gebruiken!
Het onderwijs van morgen zonder social media?? Onmogelijk! Juist leraren kunnen mi. heel goed gebruik maken van social media om leerlingen te informeren, bij te staan en extra aandacht te geven. Verbieden? Extra regels? Helemaal niet nodig, dat is al in je arbeidsovereenkomst geregeld.
Ondanks dat ik niet uit het onderwijs kom en de gebruiken weinig ken, heb ik hier recent wel een blog over geschreven. Voor de geïnteresseerden: http://www.powerpr.nl/2011/12/leraar-2-0-gebruik-social-media-als-verlengstuk-van-je-vak/#.Tw9bVfnxc8U
Ik gebruik twitter in en buiten de klas om wiskundeprobleempjes op te lossen, de lln reageren ook opelkaar, helpen elkaar. Zie kansen, geen beren, ik pleit wel voor mediawijsheid als vast onderdeel in bijv een mentoruur
Sociale media zetten de vraag weer eens extra op de kaart over hoe je je verhoudt tot je leerlingen. Het gaat dan om thema’s als voorbeeldgedrag, een professionele opstelling, wederzijds respect, de gezagsverhouding en authenticiteit in het kader van de onderlinge verhouding tussen leraar en leerling. Het leraarschap is een van je rollen: een gemakkelijke oplossing is om vanuit elke rol aparte profielen te hanteren. Je bent dan meester Kees die enthousiast kennis deelt over je vakgebied en als meester de dialoog voert met je leerlingen én – in een meer afgesloten omgeving vriend Kees, die best een vrolijke vakantiefoto mag delen met vrienden. Richtlijnen, protocollen… daar moet het natuurlijk niet mee beginnen. Wel met de dialoog over de gevolgen van de social media-revolutie voor het omgaan met elkaar. Als daar dan onderlinge afspraken uit voortvloeien is dat natuurlijk prima.
Ja, erg goed.
Ja, erg goed.