Vorige week verraste Ed Nijpels, voorzitter van de Koninklijke Boekverkopersbond-Educatief, heel onderwijsgezind Nederland toen hij zei dat schoolboeken afgeschaft moeten worden om plaats te maken voor de tablet. Dit om de digitalisering van het Nederlandse onderwijs in een stroomversnelling te brengen. Nogal een forse uitspraak voor iemand die er voor moet zorgen dat het boek populair blijft.
Vicevoorzitter Hans van der Wind stelt gerust en geeft aan klaar te zijn voor de grote omslag. Maar de rol van de boekenverkoper zal wel breder moeten worden dan alleen de verkoop van digitale boeken. De hardware om de boeken te kunnen lezen, verzekeringen en onderhoud en service bij vragen of problemen: allemaal zaken waarin de boekenverkoper van de toekomst moet gaan voorzien. Tenminste, als het aan het KBb ligt.
Overheid houdt digitale ontwikkeling tegen
Volgens de bond houdt de overheid de digitale ontwikkeling en vooruitgang binnen het onderwijs tegen, omdat scholen op dit moment geen financiële bijdrage aan de ouders van hun leerlingen mogen vragen. Daarnaast pleit het KBb voor meer geld vanuit de overheid om tablets voor leerlingen aan te kunnen schaffen. In een brief aan de Tweede Kamer is zo ‘de lobby om de iPad’ begonnen.
Nieuw boek
Maar is zo’n lobby wel al nodig op dit moment? Is het niet beter om eens te kijken naar wat we nu eigenlijk willen met het onderwijs: om niet halverwege het boek beginnen maar een nieuw boek te schrijven over wat we anno nu eigenlijk onder onderwijs verstaan. Wat denkt u?
http://tweakers.net/nieuws/75427/zuid-korea-gaat-tablets-invoeren-in-onderwijs.html Tip ook voor Malmberg: ga eens kijken in Zuid Korea bij het min v.onderwijs en Samsung en kijk of je hun concept kunt meenemen naar Nederland. Wie weet Samsung met een lease konstrukt en dan in een keerd oorpakken. .bezuinigen, er is geen geld is mij te gemakkelijk.. slim aan de slag, cultuuromslag bij uitgevers en scholen. DOEN!
Ik vind de suggestie van Nijpels van een verbijsterende naïviteit getuigen. Vooralsnog zie ik geen verschil in ontwikkeling van tabletleerlingen met die van laptopleerlingen. Waar zijn ze gebleven, de vele laptopklassen? Hoe komt het dat het gros van die scholen weer heeft gekozen voor boeken en een eventuele aanvulling met behulp van ict? Nog iets vernomen van het enorme ‘succes’ van slash 21? Nee, want het was een fiasco.
Vorig jaar heeft de Hogeschool van Amsterdam haar studenten communicatie drie maanden met e-readers laten werken. Dat zou zoveel prettiger en ‘meer van deze tijd’ zijn voor studenten. Daarna werd het project geëvalueerd. De resultaten werden tijdens e-boekenstad gepresenteerd (mei 2011). Ze waren verrassend: de totale groep studenten verlangde (terug) naar het papieren boek.
Je hoort wel eens dat kinderen het ‘leuker’ vinden met een pc/tablet. Allereerst hoeft onderwijs niet altijd leuk te zijn. Daarnaast merk ik bij mijn kinderen dat het ze niet uitmaakt wat de drager van de informatie is. Het is school, dus vervelend.
Laten we eerst de resultaten eens afwachten van tabletklassen alvorens drieste besluiten te nemen. Dat de uitgeverij achter de schermen volop ontwikkelt en onderzoek doet naar mogelijkheden, is vanzelfsprekend. Als de overheid dan ook nog eens voor één systeem (geen Apple, want er is te veel in flash ontwikkeld) kiest, zal iedereen nog gelukkiger (en Theo’s snode plan wellicht gerealiseerd) worden.
Zo naïef is de suggestie helemaal niet. Denk alleen al aan het aantal kilo’s dat leerlingen dan niet meer hoeven mee te nemen aan boeken. Zelf heb ik als docent al mijn boeken digitaal en kom ik alleen nog maar met mijn laptop op school. Daar kan ik dan vervolgens alles mee doen, want ook het registreren van absenten doe ik via mijn laptop. Wel vind ik dat leerlingen pen en papier moeten blijven meenemen, want om nu alles op zo’n tablet te schrijven gaat nog te ver. Dat is een vervolgstap wat mij betreft. Op die manier zouden leerlingen het werk op den duur wel kunnen in gaan leveren. Het gaat er dus om hoe het ingezet wordt. Geen verkeerd idee dus die tablets, maar denk er wel goed over na.
Nijpels slaat de spijker op zijn kop. De mogelijkheden van een tablet zijjn nog veel groter dan hij beweert. Het is namelijk niet alleen een eminente vervanger voor het papieren boek, het is tevens een venster op de wereld, dat leerlingen kunnen gebruiken om informatie te verzamelen, te bewerken en (vooral) er over te communiceren. Je kunt er namelijk niet alleen onderwijsmaterialen mee presenteren, maar ook opzioeken op het internet, bewerken (met Apps), chatten, msn’en, powerpointpresentaties maken, twitteren en ga zo maar door! Een 21e eeuws instrument voor 21e eeuws onderwijs!
Op het moment dat educatief materiaal digitaal beschikbaar komt, kun je veel gemakkelijker onderwijs op maat aanbieden.
Digitaal toetsen met verwijzing naar nieuw materiaal en zo voorts.
Dan komt ook de vraag welk middel willen we gebruiken om dit materiaal beschikbaar te stellen aan leerlingen/docenten.
Dan komen tablets/ipads het snelst in beeld: elke leerling zijn eigen apparaat en altijd beschikbaar.
Allereerst om de inhoud van het digitaal materiaal te lezen, maar daarna ook eenvoudige verwerkingen van opdrachten, informatie zoeken, samenwerken en nog zoveel meer.
Kortom: digtialisering van lesmateriaal geeft tal van vervolgmogelijkheden met tablets/ipads
Heel goed idee. Leerlingen kunnen ook nooit meer hun boeken vergeten. Nu maar hopen dat ze niet massaal met een lege accu komen…
Wat een onzin, merk dat hij geen leraar is. Een boek heeft niet met digitalisering van onderwijs te maken, het vervangt dan een boek ik. Maar digitalisering van onderwijs is dat je relevante opdrachten, webquests verslagen met film en geluid Ed maakt.’opdrachten die veel beter kunnen met behulpnvan de digitale middelen. Een boek is veel gemakkelijker voor leerlingen om in te bladeren. Vraag het hen,’ik ken het antwoord, al vele jaren met de digitale middelenen boeken bezig. Ook laptop, maar boek blijft fijner.
Het lijkt me dat een ipad/tablet met open source software een goede aanvulling kan vormen, maar zeker geen vervanging van boeken. Boeken lezen nog steeds prettiger en je kunt bladeren, meerdere boeken naast elkaar leggen, en iets makkelijk terugzoeken. Daarnaast heb je bij een goed leerproces ook op een gegeven moment het boek ‘ in je hoofd’ . Dat effect zie ik niet gebeuren met een ipad. Maar je kunt wel weer driedimensionale dingen goed weergeven met een ipad en instructiefilms maken. Dus gebruik de ipad / tablet waar het een belangrijke meerwaarde vormt op het boek. Maar vergeet de kracht van boeken ook zeker niet! Tenslotte nog een mooi spreekwoord op de gevel van een boekhandel in Delft: “Eer schept men water met een zeef, dan wijsheid zonder boeken.” Zeker niet verbannen die schoolboeken dus!
Wij geven op het Hermann Wesselink College al sinds 2007 Wiskunde zonder Boek. Een computer/tablet vervangt niet alleen een boek, het kan veel meer. Theoriebladen kunnen ze daar vinden (ook van voorgaande jaren!), maar ze oefenen ook alle rekenvaardigheden en algebra op de computer. Ze krijgen feedback van de computer en de docent kan vorderingen leerlingen volgen in een leerlingvolgsysteem.Veel makkelijker om te differentiëren naar tempo en niveau. Binnenkort stuurt de computer de leerlingen door de stof heen. Nooit meer onnodig sommen maken en nooit meer afhaken omdat je het niet snapt.
Maar leerlingen maken ook presentaties in publisher, prezi en powerpoint. Kunnen zelf met Geogebra (bekend wiskunde programma) werken i.p.v. dat de docent het voor doet. Vaak presenteren we uitleg in een filmpje. Dat werkt echt beter dan een boek.
De motivatie gaat er enorm op vooruit en de prestaties worden beter.
Realiseer je wel dat bij gebruik van software / ebook je elk jaar een bedrag aan de uitgever kwijt bent (kijk naar de docentenhandleiding bij Noordhoff uitgevers waarvoor je elk jaar meer dan E 100 voor betaalt). Een boek kun je desnoods 5 jaar gebruiken voor hetzelfde bedag, maar als je voor elk schooljaar opnieuw een bedrag kwijt bent, dan kost het je als school veel meer. Ja ik weet dat ze je aan het lijntje houden met jaarlijkse updates en vernieuwingen, maar die zijn er mondjesmaat.
Jammer dat nog steeds vanuit het schoolsysteem wordt geredeneerd. Leren kan overal , waarom dan nog scholen zoals deze nu zijn? Zorg dat leerlingen naar school komen omdat ze er iets leren van elkaar en van een docent.
Laat wat de leerlingen thuis kunnen doen, thuis doen. Laat ze naar school komen voor bijv. extra uitleg, instructies, samen leren, samen werken en practica. Het idee van ‘flipping the classroom’ .
Enne met de app Puffin kan op een iPad ook flash bekeken worden. Ik gebruik deze voor bijv. Bioplek.org
Wat betreft het onderzoek van de Hogeschool te Amsterdam: deze studenten zijn opgegroeid met boeken. Dingen als smartphones waren er nog niet toen ze jong waren. De kinderen die nu opgroeien, groeien op met digitaal materiaal en smartphones etc. Het resultaat is dus niet van toepassing op de generatie die eraan komt.
‘@Carla Wat je zegt over de Amsterdamse studenten, klopt natuurlijk. En ik ben het ook met je eens dat je een bepaalde groep leerlingen best veel meer thuis zou kunnen laten doen. Toch is er een grote groep die de regelmaat en structuur van klassikaal onderwijs nodig heeft. Pubers hebben vaak andere dingen aan hun hoofd dan leren. Een beetje ‘dwang’ kan daarom geen kwaad. Overigens is dit drager-onafhankelijk. Wat je schrijft over Puffin: bijzonder. Mijn ervaring is dat veel interactieve animaties haperingen vertonen met dergelijke apps.
http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/05_mei/27/verrijkingsonderdelen/educatieve_apps_voor_kinderen_iPad.xml Doorpakken in dit land!!
De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden
Boeken zijn wel een stuk goedkoper en gaan volgens mij veel langer mee.
Boeken zijn wel een stuk goedkoper en gaan volgens mij veel langer mee.