Een initiatief van Malmberg

#Wereldklasse: de meerwaarde van internationalisering in het mbo

Door toenemende internationalisering is het steeds lastiger om zonder kennis van de wereld te begrijpen wat er allemaal om je heen gebeurt: zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Om die reden maakt wil Nuffic met de nieuwe campagne #Wereldklasse de komende maanden mbo-scholen bewust maken van de meerwaarde van internationalisering.

Tot voorheen was school voor veel leerlingen dé plek om te leren over andere landen en culturen. Door middel van vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, levensbeschouwing of godsdienst en cultureel-maatschappelijke vorming leerden ze wat er zich buiten de muren van de school, het dorp, de stad en het land afspeelde.

De hele dag online

Tegenwoordig bevinden leerlingen zich – zowel op school als daarbuiten – de hele dag online. Niet alleen hier in Nederland, maar ook aan de andere kant van de wereld. Via socialemediakanalen als Instagram en Snapchat en videodiensten zoals YouTube staan jongeren voortdurend met elkaar in contact. Iemand volgen die je helemaal niet persoonlijk kent is normaal geworden en het online delen van je eigen mening is eveneens gemeengoed geworden.

Om een lang verhaal kort te maken: kennis van de wereld is niet langer voorbehouden aan de schoolomgeving. Een ‘global citizen’ word je toch wel, met of zonder diploma op zak. Om die reden is het belangrijk dat het onderwijs zo veel mogelijk op deze ontwikkeling inspeelt en leerlingen helpt te navigeren in een wereld die steeds verder verbonden raakt.

Campagne: #Wereldklasse

Om daar meer aandacht voor te krijgen, lanceerde Nuffic de online-campagne #Wereldklasse, waarbij onder meer volgende vragen aan bod komen: ‘Hoe zorg je ervoor dat studenten de kennis, vaardigheden en houding ontwikkelen om zich optimaal staande te houden op de internationaal georiënteerde arbeidsmarkt en interculturele samenleving? Hoe gebruik je internationalisering voor innovatie en verrijking van je curriculum? Op welke manier kan internationalisering docenten helpen inspireren en ontwikkelen?’

Nog tot en met maart staat er iedere maand een andere hoofdpersoon centraal die vertelt over de positieve betekenis van internationalisering voor zijn of haar leven, school en werk. De artikelen worden onder meer gepubliceerd op Nuffic Actueel, de sociale mediakanalen van de organisatie en in print via diverse vakmedia.

Heb jij een van de hoofdpersonen al voorbij zien komen de afgelopen maand? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.