Een initiatief van Malmberg

Week van het geld

Afgelopen maandag opende prinses Maxima officieel de week van het geld. Deze week is bedoeld om aandacht te vestigen op financiële educatie. De week van het geld duurt van maandag 13 tot en met zondag 19 september en de hele week zijn er activiteiten gericht op het onderwijs.

De week van het geld is een initiatief van het Nibud , het platform CentiQ, De Nederlandsche Bank en SchoolTV. De organisatoren hopen dat jongeren hierdoor bewuster leren omgaan met geld, onder het motto “Mensen die al op jonge leeftijd bewust leren omgaan met geld, komen later minder vaak in financiële problemen.”

TV-uitzendingen
In de week van het geld besteden Koekeloere, Huisje Boompje Beestje, Nieuws uit de Natuur en het SchoolTV-weekjournaal aandacht aan het thema geld. Deze programma’s richten zich op de lagere klassen van het primair onderwijs. Voor de oudere leerlingen besteedt de populaire serie SpangaS aandacht aan het thema. In vijf speciale afleveringen (‘SpangaS Leergeld’) staat omgaan met geld centraal. De leerlingen hebben geld ingezameld voor conciërge Aldert, die binnenkort 50 wordt. Ze willen een feest organiseren en een mooi cadeau aanbieden. Maar dan is het geld kwijt… ‘SpangaS Leergeld biedt in de context van een spannend verhaal alle financiële thema’s die in uw lessen aan de orde zullen komen: sparen, lenen, zakgeld, de invloed van reclame, uitgaven afstemmen op inkomsten.’
Bij SpangaS Leergeld zijn een dvd, een handleiding en een werkboekje verschenen.

De Nederlandsche Bank
Op een speciaal gedeelte van haar website biedt DNB lesmateriaal voor financiële educatie. De stripverhalen van Billy het Bankbiljet zijn simpel maar doeltreffend. Billy is een briefje van 5 euro. Zijn eerste avontuur gaat over zijn leven, van de geboorte in de drukkerij tot zijn einde in de papierversnipperaar. Het tweede stripverhaal legt uit wat inflatie is. DNB heeft ook diverse filmpjes op haar site voor gebruik in de klas. Speciale aandacht verdient de tentoonstelling ‘Geld en je leven!’ in het Bezoekerscentrum van De Nederlandse Bank. Deze tentoonstelling is een combinatie van spel, soap en competitie. De bezoekers volgen de drie hoofdrolspelers, maken keuzes en worden geconfronteerd met de financiële gevolgen.

Meer materiaal
Financiële educatie is een onderwerp waar vele instanties zich mee bezig houden. Een zoektochtje op internet levert veel hits op. Bijvoorbeeld de Basisvisie Financiële Educatie ontwikkeld door het SLO, Sardes en CITO. ING investeert naar eigen zeggen al jaren in financiële educatie en het APS biedt ondersteuning voor het opzetten van lessen financiële educatie. Wat ontbreekt is de inbreng van docenten, zij komen niet aan het woord. Voor mijn lessen heb ik vorig jaar deze opdracht ontwikkeld. Besteedt u aandacht aan dit thema? En zo ja, hoe?  Laat het ons weten!

Evelien Hoekman, www.citroengeel.nl

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.