Een initiatief van Malmberg

Week van de Mediawijsheid: samen sociaal online

week van de mediawijsheid 2021

Van 5 tot en met 12 november vindt de Week van de Mediawijsheid 2021 plaats. Thema is ‘Hoe houden we het samen sociaal online?’. Deze week is het perfecte moment om, in de klas, aandacht te besteden aan het online gedrag van leerlingen. Zeker met mediawijsheid als onderdeel van het curriculum.

Hoe ervaar jij sociale media? Voel je je veilig? En hoe kunnen we ook online sociaal zijn? Het zijn interessante vragen voor jou en je leerlingen. De Week van de Mediawijsheid is hét moment om stil te staan bij de normen en waarden in de online wereld. Door het vergroten van mediawijsheid worden leerlingen online weerbaarder en digitaal vaardiger.

Samen sociaal online

Tijdens het coronajaar en de lockdown speelde het leven van veel leerlingen zich nog meer online af dan normaal. Lessen vonden digitaal plaats en sociale contacten verliepen via social media. De online wereld zorgde voor verbinding, in tijden dat face-to-face-contact moeilijk was. Maar, zo blijkt uit onderzoek van het sociaal cultureel planbureau, er is ook sprake van toenemende polarisatie, door de groeiende digitale wereld. De grote hoeveelheid nepnieuws maakt het soms moeilijk om te beoordelen of iets echt waar is. En de digitale omgeving kan onveilig voelen door online pesten of cybercriminaliteit. Mede daarom is het doel van de Week van de Mediawijsheid er samen voor te zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft.

Activiteiten in de klas

Sociaal online betekent luisteren naar elkaars mening. Erop letten hoe jouw boodschap bij iemand anders overkomt. Ieder in zijn waarde laten en ruimte geven aan andere meningen. Voor elkaar opkomen en aan de bel trekken als er iets niet goed gaat. Maar hoe doe je dat? Door middel van verschillende activiteiten en evenementen wordt er tijdens de campagne ruimte gemaakt om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Ook met je klas kun je over deze onderwerpen nadenken. Door zelf een activiteit te organiseren of bestaand lesmateriaal te koppelen aan deze campagne. Er is een online toolkit met downloads, zoals posters voor in de klas. Daarnaast kun je gebruikmaken van het lesmateriaal bij deze themaweek. Er is materiaal voor zowel het po, als het vo en mbo beschikbaar.

PO: Mediamasters – samen mediawijs in de klas

Voor het primair onderwijs worden diverse sites en tools uitgelicht. Bijvoorbeeld de lessen van de Digi-doeners, de download MediaSmarties WegWijzer en de site Veiliginternetten. Tijdens de Week van de Mediawijsheid worden kinderen uitgedaagd om personages uit het spel MediaMasters te helpen bij hun MediaMissies. Er zijn vijf missies met allemaal een film, bijbehorende vragen en opdrachten voor het digibord. De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste punten scoort mag zich ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen en wint een prijs.

VO & MBO: Workshops, lesmateriaal en kijktips

In de activiteitengids voor het vo staan workshops, lesmateriaal en kijktips. Het lesprogramma van Doe je digiding, bijvoorbeeld, leert leerlingen zelfstandig gebruik te maken van digitale overheidsdiensten. Netwerk filmeducatie heeft voor de Week van de Mediawijsheid films geselecteerd zoals ‘Swipe’, ‘Seks Ding’ en ‘#Tagged’. Een onderwijsprogramma van de Digi-doeners voor het vo of Under Pressure behoort ook tot de mogelijkheden. Voor docenten heeft Bureau Jeugd en Media speciale mentorlessen ontwikkeld om het thema in de klas bespreekbaar te maken. De lessenreeks Surveillancekapitalisme is speciaal gericht op het mbo.

Verder lezen?

Op Onderwijs van Morgen besteden we regelmatig aandacht aan mediawijsheid. Wil je meer lezen? Bekijk onze Special over mediawijsheid.

Hoe besteed jij in de klas aandacht aan mediawijsheid? Deel je ervaringen en ideeën met ons via onderstaand reactieformulier.

 

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.