Een initiatief van Malmberg

Verplicht verkeersles in het vo?

Verkeersles in het vo

Bij de aanvang van ieder schooljaar besteed Stichting Veilig Verkeer Nederland (VVN) extra aandacht aan de verkeersveiligheid van kinderen en jongeren. Daarnaast pleit de organisatie structureel voor verplichte verkeersles op middelbare scholen. De Landelijke Beroepsvereniging Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) stemt daar volledig mee in en is een petitie gestart om dat voor elkaar te krijgen. De handtekening gaan ze aanbieden bij de Tweede Kamer.

Volgens de LBKR is de gebrekkige verkeerskennis van jongeren veel rijinstructeurs een doorn in het oog. Zij stellen dat de gemiddeld 45 uur rijles die jongeren volgen voor het behalen van hun rijbewijs onvoldoende is om de juiste verkeersmentaliteit te ontwikkelen. De oplossing? Een vaste plaats voor verkeersles in het curriculum, waarbij verplicht aandacht wordt besteed aan verkeersregels en -gedrag.

Incidenteel en op vrijwillige basis

Momenteel vindt verkeerseducatie nog incidenteel en op vrijwillige basis plaats en dan vrijwel altijd in het primair onderwijs. En dat terwijl leerlingen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar hun grenzen beginnen te verkennen. Iets met de ontwikkeling van de amygdala, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de verwerking van emoties en gevoelens van angst. Leerlingen nemen dan meer risico’s en overschatten zichzelf eerder. Volgens de ANWB blijken met name jongens in die leeftijdscategorie de snelheid van naderende voertuigen te laag in te schatten – met alle gevolgen van dien.

Beschikbaar lesmateriaal

VVN ontwikkelde verschillende verkeerslessen voor leerlingen van groep 1 tot en met 8 het primair onderwijs. Werkzaam in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en op zoek naar geschikt lesmateriaal? Bekijk dan eens de drie lesprogramma’s van de ANWB. Streetwise Next Level is geschikt voor klas 1 tot en met 3 en heeft als doel om op het gebied van verkeer een positieve gedragsverandering te bewerkstelligen bij leerlingen.

Ben jij voor verplichte verkeersles in het vo? Waarom wel of juist niet? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.