Home » Marie Kondo: in 4 stappen opgeruimd het nieuwe schooljaar in

Marie Kondo: in 4 stappen opgeruimd het nieuwe schooljaar in

Over een paar weken is het schooljaar alweer voorbij. En wat is het fijn om dan, na een welverdiende zomervakantie, het nieuwe schooljaar weer fris en met een opgeruimd gevoel te beginnen. De start van de zomervakantie is dan ook een perfecte periode om je klaslokaal eens goed op te ruimen. In dit artikel lees je hoe je dat doet volgens de methode van opruimkoningin Marie Kondo.

Dit artikel verscheen eerder op Onderwijs van Morgen.

Het tweede boek van Marie Kondo, ‘Opgeruimd! Op het werk’ was ook weer een bestseller. Volgens Kondo maakt een opgeruimde werkplek je productiever en gelukkiger. Ook zou het zorgen voor minder afleiding en dus voor meer concentratie. Perfect voor je klaslokaal dus! Maar je klaslokaal opruimen volgens de methode van Marie Kondo, hoe doe je dat? En waar begin je? Dat zetten we in vier stappen voor je op een rij:

Stap 1: stel het doel vast

Begin niet meteen met opruimen, maar bedenk eerst wat het doel ervan is. Waarom wil je opruimen? Hoe ziet jouw ideale klaslokaal eruit? Wil je minder spullen in het zicht waardoor kinderen afgeleid raken? Meer ruimte voor werkvormen waarbij kinderen kunnen bewegen? Wil je een opgeruimd voorbeeld zijn? Bepaal je doel en werk daarnaartoe.

Stap 2: sorteer per categorie

Volgens Marie Kondo kan niemand van nature goed opruimen. Opruimen is een vaardigheid: je moet het leren. Zo leert zij ons dat we per categorie moeten opruimen. Bijvoorbeeld: boeken en papieren. Werk je per kast, dan ben je volgens Kondo meer bezig met het verplaatsen van spullen. Dus: categoriseer je spullen en leg alles van dezelfde categorie op een stapel.

Stap 3: zet bakken neer

Deze handige tip komt van Juf & Meester. Zorg dat je grote bakken hebt waarin je elk item dat door je handen gaat meteen kunt sorteren. Bijvoorbeeld:

  • Bak 1: behouden en opruimen in je klaslokaal (op een vaste plek)
  • Bak 2: naar een andere vaste plek in de school
  • Bak 3: mee naar eigen huis
  • Bak 4: in de prullenbak
  • Bak 5: in de papierbak
  • Bak 6: naar de kringloopwinkel

Stap 4: Draagt het bij aan leren?

Nu kan het echte opruimen beginnen. Alle gesorteerde spullen moet je een voor een bekijken. Neem ze in je handen en vraag jezelf: ‘Does it spark joy?’ Met andere woorden: Word je er blij van? En draagt het bij aan het leren? Sorteer het voorwerp vervolgens in een van de bakken. Van spullen die je niet wilt houden, neem je op dit moment afscheid. Daardoor kun je spullen echt loslaten.

Nog meer opruimtips

  1. Kasten: zorg voor zoveel mogelijk dichte kasten in je lokaal. Geef spullen die er rommelig uitzien een vaste plek in de kast. Dat geldt ook voor materialen die je niet elke dag gebruikt en voor spullen die nu op de kast staan.
  2. Aan de muur: Door minder posters aan de wand te hangen, oogt je klas opgeruimder. Bekijk dus kritisch wat er hangt: is dat allemaal nodig?
  3. Fotografeer herinneringen: Met je verjaardag en aan het eind van elk schooljaar krijg je van alles van de kinderen in je klas. Zeker wanneer je in het po werkt. Dat is leuk om te bewaren, maar zorgt wel voor rommel – zowel op school als thuis. Maak er daarom foto’s van en maak daar op den duur weer een fotoalbum van. Dat neemt een stuk minder ruimte in beslag dan alle knutselwerkjes en briefjes.
  4. Nog meer opruimtips lees je op Juf & Meester en Juf Maike.

Heb jij nog goede opruimtips voor collega’s? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een van de bekendste stoepplantjes: de paardenbloem

Natuur dichtbij: stoepplantjes

Geen natuur in de stad?! Kijk eens naar beneden of naar een muur en ontdek de allerlei prachtige stoepplantjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.