Home » Afscheid van het schooljaar: digitaal en live

Afscheid van het schooljaar: digitaal en live

De zomervakantie staat voor de deur. Net als elk jaar is het belangrijk om het schooljaar met de leerlingen goed af te sluiten. En met die lange lockdown, de scholen dicht en digitaal onderwijs is een positieve afsluiting extra belangrijk. Hoe kun je op een mooie manier afscheid nemen van de klas, de leerkrachten en van dit gekke schooljaar? In dit artikel geven we je zeven tips.

Zéker na zo’n gek schooljaar als 2020-2021 is het goed om met je leerlingen terug te kijken op de afgelopen periode. Het digitale onderwijs maakte het niet makkelijk om alle leerlingen ‘erbij’ te houden. En hoewel nu ook het voortgezet onderwijs weer open is, is corona nog niet weg. Des te belangrijker is het om het schooljaar positief af te sluiten.

Communicatie vooraf

De scholen zijn weer open, dus een afsluiting van het schooljaar zal waarschijnlijk vooral live in de klas plaatsvinden. Mocht je toch kiezen voor een digitale afsluiting, dan is het belangrijk om dat goed aan te kondigen. Geef door middel van een brief of filmpje duidelijk de reden van de digitale bijeenkomst aan. Als je wilt dat de leerlingen iets voorbereiden ter afsluiting, dan kun je dat ook aangeven.

Live of online: hoe sluit jij af?

Het schooljaar afsluiten kan bijvoorbeeld met een (of meer) van onderstaande ideeën:

1. Speel samen een (online) spel

Speel samen met de leerlingen een spel. Dat kan live in de klas, maar ook online, bijvoorbeeld met een pubquiz, bingo of een escaperoom. Je kunt het spel zelf maken of je laat elke leerling een aantal vragen of opdrachten verzinnen. Mogelijke onderwerpen: anekdotes uit het afgelopen schooljaar, het gebouw en medeleerlingen.

2. Maak samen een slinger

Laat de leerlingen samen een lange slinger maken die je ophangt in de klas. Elk kind maakt een deel van de slinger. Aan die slinger kun je vervolgens van alles hangen. Bijvoorbeeld: een leuke anekdote uit het afgelopen schooljaar of een tip, droom of wens voor het volgende schooljaar.

3. Digitale afscheidsboodschap

Laat alle leerkrachten een afscheidsboodschap inspreken voor hun leerlingen. Dat kan voor allemaal samen, maar ook voor iedere leerling afzonderlijk.

4. Stuur kaartjes

Iedereen vindt (echte) post krijgen leuk. In het verlengde van de digitale afscheidsboodschap: stuur je leerlingen een kaartje (op papier) met een leuke anekdote uit het afgelopen schooljaar of een wens voor het nieuwe schooljaar.

5. Afscheid met en van de hele school

Laat leerlingen met de camera op hun mobiel zelf een digitaal afscheid van de school filmen. Bijvoorbeeld door andere leerlingen te vragen naar hun hoogte- en dieptepunten. Of door te vertellen waar ze zelf trots op zijn. Ook leuk: een online verkiezing van de beste/leukste/creatiefste leerkracht van het jaar. Deel de film daarna met alle leerlingen en leerkrachten.

6. Introduceer een ritueel

Rituelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Precies daarom is het zo waardevol om rituelen in leven te houden. Heb je al een afscheidsritueel met de school? Ga daar dan mee door, geef er eventueel een digitale draai aan. Heb je nog geen ritueel, introduceer er dan één.

Enkele ideeën: bellenblazen (als symbool van loslaten), origami-kraanvogels vouwen en er een wens opschrijven (als symbool van geluk en gezondheid), een wensboom op het schoolplein waar elke leerling een bericht of wens in hangt of samen een lied zingen (samen muziek maken werkt verbindend).

7. Geef leerlingen een opdracht

Laat leerlingen een online jaaroverzicht maken, bijvoorbeeld met foto’s en filmpjes. Ze kunnen herinneringen delen en elkaar complimentjes geven. Bundel alle inzendingen en maak zo een digitaal jaarboek.

Hoe sluit jij het schooljaar af met je leerlingen? Deel jouw ideeën met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een van de bekendste stoepplantjes: de paardenbloem

Natuur dichtbij: stoepplantjes

Geen natuur in de stad?! Kijk eens naar beneden of naar een muur en ontdek de allerlei prachtige stoepplantjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.