Home » Onderwijstips september 2017

Onderwijstips september 2017

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie van Onderwijstips onder meer het Nationale toetscongres en het boek Schoolvoorbeelden: 100 jaar onderwijsdiversiteit in 10 portretten.


Schoolvoorbeelden: 100 jaar onderwijsdiversiteit in 10 portretten
Boek | Bea Ros en Peter Zunneberg
Ons land kent een ongekende diversiteit aan scholen. Om die diversiteit zichtbaar te maken interviewden onderwijsjournalisten Bea Ros en Peter Zunneberg tien Nederlanders tussen de tien en de honderd jaar over hun basisschooltijd. Hun verhalen verbeelden honderd jaar onderwijs in vele soorten en smaken. Daarnaast komen in het boek politici en onderwijsmensen aan het woord over de vraag in hoeverre artikel 23 nog bij de tijd is. Fotograaf Joost Bataille portretteerde de tien geïnterviewden en maakte foto’s op scholen anno nu. Zijn foto’s zorgen samen met historisch fotomateriaal voor een rijk geïllustreerd boek. Onder meer verkrijgbaar bij Uitgeverij Ten Brink.

Lijn 3 leesmiddag
Leesmiddag | 13 oktober | Malmberg, Den Bosch
Wil jij alles weten over Lijn 3 en hoe je het optimale uit de methode haalt? Of wil je alles weten over effectief leesonderwijs? Kom dan naar onze Lijn 3 leesmiddag op 13 oktober bij Malmberg in ‘s-Hertogenbosch. De middag is interessant voor groep 3 leerkrachten die in het keuzetraject zitten van een nieuwe aanvankelijk leesmethode; al werken met Lijn 3; of alles willen weten van lezen met Malmberg. Meld je snel aan. Deelname is gratis.

De Nationale Voorleeswedstrijd
Wedstrijd | finale: 23 mei 2018 | Stadsschouwburg, Amsterdam
De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 25 jaar! Om dat te vieren krijgen alle scholen dit jaar een gratis deelnamepakket toegestuurd – iets dat je anders altijd zelf moet aanvragen. Cadeautje dus! Aan deze spannende leesbevorderingswedstrijd kunnen alle leerlingen uit groep 7 en 8 meedoen. Bekijk alvast de website om meer te weten te komen over de spelregels en bekijk dit filmpje voor een impressie van de wedstrijd.

Co-teaching
Boek | Sandra Koot
Co-teaching vergroot de kennis en vaardigheden en verbetert attitudes van de leraar en rust daarmee de leraar aantoonbaar beter toe voor de onderwijsuitdagingen van vandaag en morgen. Daarmee biedt het meer mogelijkheden dan alleen ‘extra handen in de klas’. In deze geactualiseerde uitgave wordt niet alleen aandacht geschonken aan het traject co-teaching, de benodigde competenties van de co-teacher en mogelijke opbrengsten, maar vind je ook nieuwe inzichten, praktijkervaringen en praktische formats voor onder andere evaluatie en observatie. Onder meer verkrijgbaar bij Uitgeverij Pica.

Nationale toetscongres
Congres | Bureau ICE en Toets! Magazine, Bussum
Het thema van het 3e Nationale Toetscongres is  ‘Groei in zicht’ voor het voortgezet onderwijs! Een thema met een dubbele betekenis. Tijdens het congres krijg je o.a. praktische handvatten aangereikt om de voortgang van leerlingen inzichtelijk te maken. Maar er wordt ook gekeken naar alle mooie ontwikkelingen die er op dit moment al zijn op het gebied van toetsing. Met lezingen, praktijkvoorbeelden en workshops biedt het programma genoeg keuze voor docent of schoolleider, beginner of gevorderde. Bekijk het hele programma.

Heb jij een onderwijstip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.