Home » Onderwijstips juni 2015

Onderwijstips juni 2015


Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere het nieuwe boek van Sir Ken Robinson, een andere aanrader over gedragsproblemen in de klas in het voortgezet onderwijs en de onderzoeksconferentie ‘Weten wat werkt met ict in het onderwijs’.

Boek: Creative Schools
In zijn nieuwste boek, Creative Schools, schetst Sir Ken Robinson zijn visie op het onderwijs van de 21e eeuw. Concreet: hoe het onderwijs kan worden ingericht zodat iedere leerling op zijn of haar eigen manier kan bloeien en slagen. Robinson pleit voor het einde van het verouderde, industriële ‘wasstraatmodel’ en ziet concrete kansen voor een meer persoonlijke en individuele benadering. Volgens Robinson zijn daarbij de in toenemende mate beschikbare technologische en professionele middelen essentieel, om de individuele capaciteiten van leerlingen te ontwikkelen. Aan de hand van praktische voorbeelden, anekdotes, onderzoek en de nodige humor zet Robinson zijn strategie uiteen.

EdTech Europe
18 juni – Kings Place, Londen
Eén dag, 75 sprekers en meer dan 30 nationaliteiten. Op 18 juni vindt in Londen EdTech Europe plaats: een van de grotere education technology events in Europa. Hier komen de hoogvliegers uit de Europese en internationale EdTech-wereld samen om de nieuwste inzichten, technologische mogelijkheden, kansen en de dilemma’s te delen. Verwacht onder de sprekers mensen als Sal Khan (Khan Academy), John Martin (CEO Sanoma Learning), Maurice de Hond (Steve Jobs school) en Brad McIIquham (Knewton). Bekijk de website van EdTech Europe voor meer informatie en het gehele programma.

Onderzoeksconferentie 2015: Weten wat werkt met ict in het onderwijs
24 juni – Theater Diligentia, Den Haag
Tijdens de Onderzoeksconferentie 2015, een gezamenlijk initiatief van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek en Kennisnet, wordt u helemaal bijgepraat over wat er nu eigenlijk wel en niet werkt met ict in het onderwijs. Gedurende de dag presenteren verschillende wetenschappers de belangrijkste insights van hun onderzoek met betrekking tot dit thema. Denk aan internationale onderzoek naar onder meer de digitale geletterdheid van leerlingen, het professioneel redeneren van docenten bij de inzet van ict en de natuurlijke alliantie tussen sociale media en zelfgestuurd leren. Bezoek de website van Kennisnet voor het volledige programma en meer informatie.

Boek: Gedragsproblemen in de klas in het voorgezet onderwijs
‘Zorgplicht en passend onderwijs spelen ook in het voortgezet onderwijs een belangrijke rol. Daarom is van Anton Horeweg een speciaal voor het voortgezet onderwijs aangepaste versie van zijn boek Gedragsproblemen in de klas verschenen. Van docenten wordt steeds meer verwacht dat ze zo veel mogelijk leerlingen binnen het reguliere onderwijs houden. Ook leerlingen met (forse) gedragsproblemen of gedrags- en ontwikkelingsstoornissen. Dit boek biedt de kennis om leerlingen die extra zorg behoeven optimaal te begeleiden. In ieder hoofdstuk wordt een probleem of stoornis behandeld zoals AD(H)D, ASS, depressie, faalangst en pestgedrag. Met deze praktische handleiding, inclusief theoretische onderbouwing, kan elke docent meteen aan de slag in de eigen klas.’

Universiteit Utrecht: Summer School
13 t/m 16 juli & 20 t/m 23 juli – Science Park de Uithof, Utrecht
Ook dit jaar organiseert Universiteit Utrecht het zomerprogramma Summer School. Leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen zich inschrijven voor het advanced programma, waarbij ze vier dagen lang worden ondergedompeld in de wereld van de wetenschap. Onder begeleiding van én samen met wetenschappers en studenten van de Utrechtse universiteit maken leerlingen kennis met ‘DNA, het spijsverteringsstelsel van een koe, grondboringen en de kiezen van een olifant. Aan de hand van proefjes, excursies en rondleidingen zien ze hoe wetenschap werkt.’ De meeste activiteiten vinden plaats op Science Park de Uithof. Lees verder op de website van het Wetenschapsknooppunt.

Heeft u ook nog een tip of suggestie die in dit overzicht niet mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.