Home » Onderwijstips januari 2017

Onderwijstips januari 2017

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie van Onderwijstips onder meer het boek Betekenisvolle kennis voor en over het basisonderwijs, de NOT-vakbeurs én de OVM-onderwijschallenge The Game.

Executieve functies

Cursus | Start: 14 januari, Opvoeddesk Laren
Executieve functies spelen een belangrijke rol bij schoolsucces. Deze cursus behandelt de verschillende soorten executieve functies en hun bijdrage tot schoolsucces; de gevolgen van zwakke executieve functies voor het leerplezier en de werkhouding; de rol van executieve functies bij gedragsproblemen, bij ADHD of Autisme; de ontwikkeling van het brein van de po- en vo-leerling; voorbeelden uit de lespraktijk en praktische handvatten en tips om kinderen met executieve functieproblemen in de klas te ondersteunen. Bezoek voor meer informatie de website van Opvoeddesk.

Betekenisvolle kennis voor en over het basisonderwijs

Boek | Karel Stokking
Er wordt veel beweerd over basisonderwijs en veel verwacht van scholen en leerkrachten. Hiermee omgaan vraagt om kennis. Die kennis is volop beschikbaar, maar heel verspreid en divers, en wordt in deze publicatie samengebracht, kritisch besproken en geordend. Dit boek biedt daarmee een stevig overzicht van relevante ontwikkelingen en betekenisvolle kennis. Lees hier verder over de inhoud van het boek.

OVM The Game

Designathon | centrale locaties in Nederland
In februari 2017 organiseert Onderwijs van Morgen in samenwerking met Malmberg ‘The Game: ontwerp samen onderwijsinnovatie’. Tijdens deze onderwijschallenge werk je, onder begeleiding van experts uit verschillende vakgebieden, aan onderwijsvernieuwing en innovatie. Voor docenten, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals uit het voortgezet onderwijs is The Game een unieke gelegenheid om samen vorm te geven aan het onderwijs van morgen. Lees dit artikel voor meer informatie! 

NOT 2017

Vakbeurs | 24-28 januari 2017, Jaarbeurs Utrecht
Eind januari is het weer tijd voor de NOT, dé vakbeurs voor professionals in het onderwijs. Een terugkerend onderdeel van de NOT is het onafhankelijke congresprogramma, de Onderwijsacademie. De Onderwijsacademie is vormgegeven in samenwerking met de Adviesraad en het Onderwijspanel. Dit jaar gaan de lezingen over onder andere ‘Toenemende Werkdruk’, ‘Onderzoekend Leren, ‘Sociaal Emotioneel Leren’ en ‘Duurzame en Gezonde Scholen’. Daarnaast staan verschillende andere thema’s centraal tijdens de NOT 2017, waaronder ‘Het Jonge Lerarenplan’ en ‘ICT in het Onderwijs’. Bezoek voor meer informatie over de vakbeurs de website van NOT.

Heb jij een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.