Home » Onderwijsprogramma’s in het Darwinjaar

Onderwijsprogramma’s in het Darwinjaar

12 februari 2009 was de 200ste geboortedag van Charles Darwin (1809-1882). Daarnaast is het dit jaar 150 jaar geleden dat hij zijn boek On the Origin of Species publiceerde. Anderhalve eeuw nadat hij zijn baanbrekende boek publiceerde, is de evolutietheorie nog steeds de meest gezaghebbende verklaring voor de ontwikkeling van het leven op aarde. Onze minister van onderwijs Ronald Plasterk is een fan: “Als ik een held uit de wetenschap mag noemen, is het zeker Darwin.”

Voor het Darwinjaar 2009 in Nederland hebben musea, wetenschappelijke instellingen, science centers, openbare bibliotheken en media de handen ineengeslagen om Darwins gedachtegoed bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Door heel Nederland worden er activiteiten georganiseerd rond Darwin, het darwinisme en de evolutietheorie: tentoonstellingen, lezingen en symposia zowel voor een breed publiek als voor wetenschappers. Daarnaast zijn er natuurlijk ook activiteiten speciaal gericht op het onderwijs.

Het universiteitsmuseum in Utrecht organiseert in maart 2009 het lesprogramma: ‘Draai mee in de Evolutie’. Aan de hand van vier voorbeelden van biologisch onderzoek maken de leerlingen kennis met wat evolutie is, hoe evolutie werkt en welke gevolgen evolutie kan hebben. Daarbij laat het programma de leerlingen beleven, actief ontdekken, waarnemen en herkennen. Op een verrassende manier ervaren de leerlingen zelf of ze ‘in de huid van’ een koolmees, virus, aardappel of nijlpaard meer of minder succesvol zijn op het evolutionaire pad.
Speciaal voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs is ‘Draai mee in de Evolutie I’ samengesteld, een lesprogramma om op school te gebruiken met aansluitend lesmateriaal voor in het museum. Voor de bovenbouw wordt een speciale museumles ontwikkeld: ‘Draai mee in de Evolutie II’.

In het Darwinjaar worden meerdere lesprogramma’s ontwikkeld. Vooral de reis van de clipper Stad Amsterdam die in het kielzog van Darwin een reis rond de wereld gaat maken zal nog vele interessante lesprogramma’s opleveren. Op onderwijsvanmorgen.nl zullen we alle ontwikkelingen blijven volgen!

Laatste onderwijsnieuws

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Bekijk dit stappenplan maar eens.

Bekijk

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.