Onderwijs Onderwijsprogramma’s in het Darwinjaar

Onderwijsprogramma’s in het Darwinjaar
O

12 februari 2009 was de 200ste geboortedag van Charles Darwin (1809-1882). Daarnaast is het dit jaar 150 jaar geleden dat hij zijn boek On the Origin of Species publiceerde. Anderhalve eeuw nadat hij zijn baanbrekende boek publiceerde, is de evolutietheorie nog steeds de meest gezaghebbende verklaring voor de ontwikkeling van het leven op aarde. Onze minister van onderwijs Ronald Plasterk is een fan: “Als ik een held uit de wetenschap mag noemen, is het zeker Darwin.”

Voor het Darwinjaar 2009 in Nederland hebben musea, wetenschappelijke instellingen, science centers, openbare bibliotheken en media de handen ineengeslagen om Darwins gedachtegoed bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Door heel Nederland worden er activiteiten georganiseerd rond Darwin, het darwinisme en de evolutietheorie: tentoonstellingen, lezingen en symposia zowel voor een breed publiek als voor wetenschappers. Daarnaast zijn er natuurlijk ook activiteiten speciaal gericht op het onderwijs.

Het universiteitsmuseum in Utrecht organiseert in maart 2009 het lesprogramma: ‘Draai mee in de Evolutie’. Aan de hand van vier voorbeelden van biologisch onderzoek maken de leerlingen kennis met wat evolutie is, hoe evolutie werkt en welke gevolgen evolutie kan hebben. Daarbij laat het programma de leerlingen beleven, actief ontdekken, waarnemen en herkennen. Op een verrassende manier ervaren de leerlingen zelf of ze ‘in de huid van’ een koolmees, virus, aardappel of nijlpaard meer of minder succesvol zijn op het evolutionaire pad.
Speciaal voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs is ‘Draai mee in de Evolutie I’ samengesteld, een lesprogramma om op school te gebruiken met aansluitend lesmateriaal voor in het museum. Voor de bovenbouw wordt een speciale museumles ontwikkeld: ‘Draai mee in de Evolutie II’.

In het Darwinjaar worden meerdere lesprogramma’s ontwikkeld. Vooral de reis van de clipper Stad Amsterdam die in het kielzog van Darwin een reis rond de wereld gaat maken zal nog vele interessante lesprogramma’s opleveren. Op onderwijsvanmorgen.nl zullen we alle ontwikkelingen blijven volgen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...