Home » Ga mee op poolexpeditie met Arctic Explorer

Ga mee op poolexpeditie met Arctic Explorer

Eerder publiceerden we artikelen over jongeren in de klimaatcrisis en de klimaattop in Glasgow. Het klimaat raakt immers de jongeren. Wil je zelf aan de slag met het onderwerp klimaatverandering? Dan heeft Malmberg samen met Arctic Explorer interessante lessen voor je gemaakt, zowel voor het basis- als het voortgezet onderwijs.

Oorspronkelijk zou in de zomer van 2021 een expeditie plaatsvinden naar het Noordpoolgebied. Door corona kon deze niet doorgaan, maar wel hebben we prachtige beelden kunnen bemachtigen die in de lessen zijn verwerkt. Deze beelden komen het best tot leven met de Google VR-brillen die je gratis kunt aanvragen.

In de lessen worden leerlingen actief betrokken bij klimaatverandering door diverse uitdagingen aan te gaan.

Basisonderwijs

Uitdaging 1: Wat gaat mee op expeditie naar het Noordpoolgebied?
De kinderen maken een plan voor de expeditie. Wat gaan ze onderzoeken? Wat nemen ze mee? Hoe voorzien ze in hun voeding en regelen ze hun overnachtingen? En natuurlijk moeten ze de expeditie zo klimaatneutraal mogelijk doen!

Uitdaging 2: Wat kun jij doen tegen klimaatverandering?
Bij deze uitdaging onderzoeken de kinderen hoe hun voedingsgedrag, reisgedrag en kleding invloed heeft op het klimaat en welke energiezuinige alternatieven er zijn.

Deze lessen voor groep 7 en 8 sluiten aan bij de methode ‘Naut’, ‘Meander’ en ‘Brandaan’. Het lespakket is ook geschikt om in te zetten als je werkt met andere methodes.

Voortgezet onderwijs

Les 1: Introductie Arctic Explorer – Waar ligt Ny-Ålesund en welk klimaat heerst er?
Leerlingen beschrijven onder welke omstandigheden onderzoekers op Spitsbergen werken en waarom klimaatonderzoek in het Noordpoolgebied belangrijk is.

Les 2: Naar het Noordpoolgebied – Leer alles over gletsjers en smeltend ijs
Leerlingen onderzoeken hoe een gletsjer werkt en wat de relatie is tussen klimaatverandering en het smelten van zee- en landijs. Ook ontdekken ze wat de gevolgen van smeltend ijs zijn.

Les 3: De reis van de Noordse Stern – Zo complex is de trekroute
Leerlingen leren hoe dieren in het Noordpoolgebied zijn aangepast aan hun omgeving en met welke factoren een trekvogel rekening houdt bij de keuze van zijn route.

Les 4: Smeltwater – Op weg naar Nederland
Wat is het verschil tussen smeltend landijs en zee-ijs? Hoe beïnvloeden verschuivingen van de afvloeiingsgrens de dynamiek van een gletsjer? Welke factoren zorgen voor zeespiegelstijging bij Nederland? Leerlingen geven antwoord op deze vragen en leren welke zaken een rol spelen bij het opzetten van een experiment en het ontwerpen van een oplossing.

Deze lessen voor onderbouw sluiten aan bij de methodes ‘De wereld van’ en ‘Humboldt’ (aardrijkskunde), ‘Nova’ (nask) en ‘Biologie voor jou’. Het lespakket is ook heel goed in te zetten als je werkt met andere methodes.

Geef je al klimaatlessen? Wat zijn jouw ervaringen? Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.