Home » Factsheet: Wat doe je wanneer je een onveilige thuissituatie vermoedt?

Factsheet: Wat doe je wanneer je een onveilige thuissituatie vermoedt?

Dit bericht is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen. In het kader van de Week tegen Kindermishandeling publiceren we dit artikel opnieuw.

 

Door de coronamaatregelen zijn mensen meer thuis dan voorheen. Hierdoor kunnen binnen gezinnen spanningen ontstaan of verergeren. Zelfs bij gezinnen waar eerder niets aan de hand leek te zijn. De overheid heeft daarom een factsheet met tips uitgegeven, zodat je op de juiste manier kunt ingrijpen wanneer je een onveilige situatie vermoedt.

Wees je ervan bewust dat kinderen, ook zonder dat je het ziet of hoort, in een moeilijke situatie kunnen zitten. Trek tijdig aan de bel als je denkt dat er iets niet pluis is. Door steun, hoop en hulp aan te bieden, voorkom je dat spanningen oplopen en problemen verergeren. Als leerkracht kun je een wezenlijke, de-escalerende rol spelen – ook nu de piek van coronamaatregelen voorbij is. Onderstaande tips uit de factsheet van de overheid helpen je op weg.

Zo ga je het gesprek aan met leerling of ouders

Spreek je betrokkenheid uit

Juist deze periode biedt kansen om het gesprek aan te gaan. Nu iedereen het moeilijker heeft en moet wennen aan de nieuwe situatie, is de drempel om te vragen hoe het gaat een stuk lager. Maak daar gebruik van. Mensen geven nu makkelijker een eerlijk antwoord.

Vraag altijd door en stel neutrale open vragen

‘Hoe gaat het thuis?’, ‘Lukt het nu iedereen binnen zit?’ en ‘Heb je hulp nodig?’ Proactief vragen stellen aan kinderen en ouders helpt om een gevoel te krijgen bij of er nog voldoende veerkracht is. Stel deze vragen altijd zonder aannames en/of oordelen. De factsheet geeft je nog meer tips om een gesprek te voeren.

Hoe herken je huiselijk geweld?

Op signalenkaart.nl vind je een overzicht van signalen die op huiselijk geweld kunnen duiden. Denk aan een kind dat regelmatig buik- of hoofdpijn heeft. Of een leerling die regelmatig te laat op school komt, of moeite heeft met autoriteit. Ook signalen om plegers te herkennen staan vermeld op de kaart.

App Meldcode Kindermishandeling

Maak bij vermoedens van een onveilige situatie gebruik van de meldcode. Download de gratis app Meldcode kindermishandeling voor onderwijs en kinderopvang voor iPhone/iPad of Android. Deze app is speciaal ontwikkeld voor professionals in de kinderopvang en het onderwijs (po, vo en mbo). De app is laagdrempelig en praktijkgericht en bevat de stappen uit de officiële meldcode kindermishandeling, inclusief het afwegingskader.

Hoe ga jij om met dergelijke moeilijke situaties? Heb je tips? Laat je reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.