Home » Doe mee en laat je schoolplein omtoveren tot ANWB Verkeersplein!

Doe mee en laat je schoolplein omtoveren tot ANWB Verkeersplein!

Vind je het ook belangrijk dat jouw leerlingen veilig op pad gaan in het verkeer? Als basisschool kun je een grote bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid van kinderen. Wil je hier op een effectieve én leuke manier mee aan de slag? Doe dan mee aan de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’.

Hoe leren kinderen veilig aan het verkeer deel te nemen? Door veel (fiets)meters te maken en ervaring op te doen in verschillende verkeersituaties. Maar waar laat je kinderen veilig oefenen, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de drukke wegen waarover zij straks zelfstandig naar school moeten fietsen? Lang niet in elke gemeente is er voldoende veilige oefenruimte. Daarom tovert ANWB  in iedere provincie één schoolplein om tot een verkeersplein. En dat kan zomaar jouw schoolplein zijn. 

Meters maken 

Hoe drukker de wegen, hoe belangrijker het is dat je leerlingen veel oefenen voordat ze straks naar school en terug naar huis fietsen. Meters maken dus, maar dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. Steeds minder kinderen stappen op de fiets naar school en dat is niet vreemd. Met de overvolle wegen vinden ouders het vaak veiliger of makkelijker om hun kind zelf naar school te brengen. Het is een logische keuze, maar het is wel belangrijk dat kinderen veel praktijkervaring opdoen. Kortom: er is grote behoefte aan een veilige oefenruimte waarin kinderen zich goed voorbereiden op verkeersdeelname. De ANWB Verkeerspleinen bieden deze veilige oefenplaats. 

Elk kind veilig op de fiets

Heeft jouw school het thema verkeersveiligheid van kinderen hoog in het vaandel staan? Meld je dan aan voor deze actie en zorg dat de ANWB jouw schoolplein omtovert tot verkeersplein. Op dit speciaal voor jouw schoolplein ontworpen verkeersplein, krijgen kinderen volop de mogelijkheid om met verschillende fiets- en voetgangerssituaties te oefenen. Van oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, het inhalen van andere verkeersdeelnemers tot het nemen van een rotonde, met dit plein weet je zeker dat je je leerlingen met een gerust hart naar huis laat fietsen. 

Lespakket

Om op een leuke manier dagelijks te kunnen oefenen, heeft ANWB een lesboekje ontwikkeld met 12 opdrachten, zo haal je alles uit het verkeersplein.  Wat betekent welk verkeersbord en welke regels moet je eigenlijk allemaal kennen als deelnemer van het verkeer? Op deze manier werk je aan de fietsvaardigheid van je leerlingen, als aanvulling op je eigen verkeerseducatieprogramma. Zowel het verkeersplein als het bijbehorende lesmateriaal worden namelijk allemaal voor je verzorgd. 

Doe mee!

Kun je niet wachten om met je leerlingen aan de slag te gaan? Meld je uiterlijk 12 april aan via www.anwb.nl/verkeerspleinen.

Laatste onderwijsnieuws

Een escalatieladder in de klas?

De escalatieladder is een populaire manier om een conflict in kaart te brengen. Maar: wat kun je nou met zo'n ladder? In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk
Een meisje zit in het gras te lezen

Boekentips juli 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.