Po, vo of mbo Mbo Betere arbeidskansen dankzij tweetalig mbo?

Betere arbeidskansen dankzij tweetalig mbo?
B

Voor mbo-4 is Engels sinds afgelopen jaar verplicht op het centraal examen. Op het vmbo nam het aantal tto-scholen het afgelopen jaar toe. Tweetalig onderwijs op het mbo is dan een logische vervolgstap. In deze serie over tweetalig onderwijs: wat betekent tto op het mbo voor de arbeidskansen van studenten?

Tweetalig onderwijs (tto) op het mbo verbetert de taalvaardigheid van studenten, maar leidt het ook tot een beter arbeidsmarktperspectief?  Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de meerwaarde van tto voor de kansen op de arbeidsmarkt. Toch komt de aanname niet uit de lucht vallen.

Tweetalig mbo

Vooral bij beroepen met een internationaal karakter is de extra taalvaardigheid een meerwaarde. Een goede beheersing van de Engelse taal is niet langer alleen belangrijk in de dienstensector en detailhandel, maar ook in sectoren als bouw en techniek. Dit heeft te maken met de toenemende samenwerking binnen de EU en de steeds prominentere rol van de wereldeconomie op onze markt.

Ook draagt tto bij aan de kennisontwikkeling over internationale vraagstukken als klimaatverandering. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven vindt internationalisering daarom goed voor het onderwijs. Ze schrapt de eis in de wet dat vervolgonderwijs in principe Nederlandstalig moet zijn en stimuleert meer Engelstalige opleidingen. Wel mogen mbo’s alleen met een goede reden overstappen op Engels.

Tto en persoonlijke ontwikkeling

Engels wordt steeds vaker de lingua franca. Volgens het ontwikkelteam Engels van curriculum.nu biedt meertaligheid de mbo-leerlingen vele mogelijkheden. Niet alleen op de arbeidsmarkt, ook leidt het persoonlijke ontwikkeling en intercultureel begrip. Ook internationale uitwisselingen, die steeds populairder worden onder mbo-studenten, dragen daaraan bij. Het aantal mbo-leerlingen dat in het buitenland gaat studeren ligt dan ook boven het Europese gemiddelde. Een succesvolle internationale studie-ervaring valt of staat met Engelse taalvaardigheid op niveau; tto heeft daar een positieve invloed op.

Doorstromen van mbo naar hbo

Nog een reden voor een positieve houding tegenover tweetalig mbo-onderwijs: de aansluiting van mbo naar hbo kan voor doorstromers makkelijker worden wanneer zij op het mbo al vertrouwd zijn geraakt met tto. Bij tweetalig mbo wordt minstens vijftig procent van de vakken in het Engels gegeven. Gezien het feit dat Engels voor heel wat vervolgopleidingen een vereiste is, vraagt dit om doorlopende leerlijnen. Met het oog op de doorstroom naar het hbo zijn daarom voor alle niveau 4-opleidingen generieke eisen voor Engels vastgesteld. Voor lezen en luisteren is minimaal ERK-niveau B1 vereist, voor spreken en schrijven niveau A2.

Docent tweetalig mbo

Ondanks het gebrek aan recent onderzoek lijkt tweetalig mbo positief voor de perspectieven van studenten op de arbeidsmarkt. Zet de trend naar tto door, dan wordt ook voor docenten de kans groter dat zij hun lessen in het Engels moeten gaan geven. Benieuwd hoe het met jouw Engelse taalvaardigheid gesteld is? Doe een test! 

Hebben jouw mbo-leerlingen baat bij tweetalig onderwijs? Deel je ervaringen via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...