Home » Beleidsupdate: Verbod op mobieltjes in de klas

Beleidsupdate: Verbod op mobieltjes in de klas

Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) worden wekelijks veel besluiten genomen over het primair onderwijs. In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: een verbod op smartphones in de klas. 

‘Meester, heb jij deze TikTok al gezien?’ Dat klinkt je vast bekend in de oren. Een mobiel is zeker uit het middelbare onderwijs niet meer weg te denken, maar ook steeds meer (jonge) kinderen op de basisschool hebben een telefoon. Verschillende experts, docenten, leerkrachten en ouders vinden dat dat gepling erg afleidt.

In februari werd in de Tweede Kamer de motie Peters/Beertema aangenomen. Deze motie spoorde de ministers aan om in gesprek te gaan met ouders en mensen uit het onderwijs en de wetenschap over de vraag hoe smartphones het best uit het klaslokaal geweerd kunnen worden. Daarbij wilden de politici van de ministers weten of een landelijk verbod op mobieltjes in de klas nodig was.

Dringend advies

Begin juli kwam OCW naar buiten met een dringend advies voor scholen. Mobieltjes zijn niet meer toegestaan in de klas, behalve als ze nodig zijn in de les of wanneer er een speciale (bijvoorbeeld medische) reden voor is. Een landelijk verbod op mobieltjes in de klas komt er voorlopig niet.

De PO-Raad, de sectorvereniging van het primair onderwijs, wil het advies van OCW niet meteen overnemen. Volgens de raad zijn mobieltjes in het basisonderwijs helemaal niet zo’n groot probleem en weren scholen op hun eigen manier al mobieltjes uit de klas.

De (nu demissionaire) minister van primair onderwijs vindt het een gemiste kans dat de PO-Raad niet meteen wil meedoen. De PO-Raad maakt na de zomervakantie bekend of het advies van OCW ook in de basisschoolklas gaat gelden.

Laat jij mobieltjes toe in je klas? Laat het weten op social media.

Meer lezen?

Besluit OCW

Reactie PO-Raad

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.