Home » Beleidsupdate: carnaval en de doorstroomtoets

Beleidsupdate: carnaval en de doorstroomtoets

Zingende kinderen op een carnavalswagen in een optocht

Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) worden wekelijks veel besluiten genomen over het primair onderwijs. In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: carnaval en de doorstroomtoets.

Nieuwe termijn, alleen digitaal

Vanaf nu hebben basisscholen drie weken de tijd om de doorstroomtoets, de nieuwe eindtoets voor groep 8, af te nemen. Dit was voorheen twee weken. Tussen 29 januari en 18 februari moet de toets worden afgenomen. Hierdoor hebben scholen in het zuiden voldoende tijd om kinderen mee te kunnen laten genieten van carnaval op 11, 12 en 13 februari 2024 en de voorbereiding daarvan.

Helaas geldt deze verlenging dit jaar alleen nog maar voor de digitale versie van de doorstroomtoets. De papieren versie stond namelijk al gepland op 6 en 7 februari 2024. Volgens de minister is het te kort dag om deze ook nog te verplaatsen. Wel gaat de minister kijken hoe de doorstroomtoets voor volgend schooljaar het best in de (carnavals)planning past.

Commotie

In het voorjaar van 2023 ontstond er enige commotie rond de doorstroomtoets. De voormalig minister van Primair en Voortgezet onderwijs Dennis Wiersma wilde de toetsperiode niet verplaatsen omwille van carnaval. Ook de huidige minister, Mariëtte Paul, was niet direct enthousiast. Een Kamermeerderheid heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de afnametermijn nu toch wordt verlengd.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ervoor gekozen om een week voor de doorstroomtoets aan te wijzen. Een week later was niet mogelijk, omdat er dan onvoldoende tijd overbleef voor het nakijken, het bepalen van de normering en het bijstellen van de schooladviezen. Doordat leerlingen eind maart een nieuwe school kiezen, is een harde deadline noodzakelijk. Maar nu is er wel ruimte om samen te feesten!

Meer lezen?

Nieuwsbericht Rijksoverheid

Laatste onderwijsnieuws

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Bekijk dit stappenplan maar eens.

Bekijk

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.