Home » Beleidsupdate: carnaval en de doorstroomtoets

Beleidsupdate: carnaval en de doorstroomtoets

Zingende kinderen op een carnavalswagen in een optocht

Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) worden wekelijks veel besluiten genomen over het primair onderwijs. In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: carnaval en de doorstroomtoets.

Nieuwe termijn, alleen digitaal

Vanaf nu hebben basisscholen drie weken de tijd om de doorstroomtoets, de nieuwe eindtoets voor groep 8, af te nemen. Dit was voorheen twee weken. Tussen 29 januari en 18 februari moet de toets worden afgenomen. Hierdoor hebben scholen in het zuiden voldoende tijd om kinderen mee te kunnen laten genieten van carnaval op 11, 12 en 13 februari 2024 en de voorbereiding daarvan.

Helaas geldt deze verlenging dit jaar alleen nog maar voor de digitale versie van de doorstroomtoets. De papieren versie stond namelijk al gepland op 6 en 7 februari 2024. Volgens de minister is het te kort dag om deze ook nog te verplaatsen. Wel gaat de minister kijken hoe de doorstroomtoets voor volgend schooljaar het best in de (carnavals)planning past.

Commotie

In het voorjaar van 2023 ontstond er enige commotie rond de doorstroomtoets. De voormalig minister van Primair en Voortgezet onderwijs Dennis Wiersma wilde de toetsperiode niet verplaatsen omwille van carnaval. Ook de huidige minister, Mariëtte Paul, was niet direct enthousiast. Een Kamermeerderheid heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de afnametermijn nu toch wordt verlengd.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ervoor gekozen om een week voor de doorstroomtoets aan te wijzen. Een week later was niet mogelijk, omdat er dan onvoldoende tijd overbleef voor het nakijken, het bepalen van de normering en het bijstellen van de schooladviezen. Doordat leerlingen eind maart een nieuwe school kiezen, is een harde deadline noodzakelijk. Maar nu is er wel ruimte om samen te feesten!

Meer lezen?

Nieuwsbericht Rijksoverheid

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.