Po, vo of mbo Basisonderwijs AVG en foto’s: Waar staan we nu?

AVG en foto’s: Waar staan we nu?
A

De AVG-wetgeving kan niemand zijn ontgaan; de mailtjes over privacy en toestemming vlogen je vast en zeker om de oren. Er gelden strenge regels voor het online plaatsen van foto’s van leerlingen, maar hoe mag je foto’s van leerlingen wél online plaatsen?

Voor het waarborgen van de privacy van leerlingen gelden strenge regels. En dat is maar goed ook, want ook hun leven speelt zich steeds meer af online. Het is belangrijk dat leerlingen (of hun ouders) zelf mogen bepalen wie welke informatie krijgt. Dus: foto’s publiceren mag niet zonder toestemming, maar het mág nog wel. Waar moet je als docent dan op letten?

Vraag toestemming

Wil je foto’s van leerlingen gebruiken? Vraag dan altijd toestemming aan de leerling of aan de ouders als de leerling nog geen zestien is. Zonder toestemming mag je geen foto’s publiceren. Niet op sociale media, maar ook niet op het intranet van de school. Zelfs klassenfoto’s verspreiden mag dan niet. Toestemming vraag je aan met een formulier. Hier vind je een voorbeeld. Je kunt elk schooljaar opnieuw vragen om toestemming of eenmalig bij de inschrijving op de school.

Op een veilige plaats

Als school moet je niet alleen kunnen aantonen dat je toestemming hebt om de foto’s te publiceren. Je bent ook verantwoordelijk voor het veilig delen van het beeldmateriaal. Een openbaar fotoalbum op de schoolwebsite of op sociale media mag dus niet meer. Zorg voor een beveiligde website, waarop ouders moeten inloggen. Een leuke foto delen in de nieuwsbrief mag natuurlijk wel, zolang alle betrokkenen op de foto maar toestemming hebben gegeven.

Afspraken met ouders

Je bent als school alleen verantwoordelijk voor de foto’s die je zelf maakt (of laat maken in opdracht). De school is niet verantwoordelijk voor ouders die zelf foto’s maken, bijvoorbeeld tijdens een schooluitvoering of een schoolreisje, en die vervolgens online delen. Toch is het wel belangrijk om ouders te laten weten dat ze niet zomaar foto’s van andere kinderen mogen delen. Het is daarom goed om er afspraken over te maken. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Maak foto’s en video’s alleen voor eigen gebruik’, ‘Maak alleen een close-up van je eigen kind’, ‘Zet geen foto’s waar andere kinderen op staan op publiek toegankelijke websites of sociale media’. Hier vind je er meer adviezen over.

Verder lezen

Waarschijnlijk hebben de meeste scholen hun privacybeleid en toestemming al goed op orde; de aangescherpte wet is tenslotte ingegaan op 25 mei 2018. Mocht je er nog mee bezig zijn: hier staan veel tips. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een FAQ gepubliceerd over AVG op school: die vind je hier. In dit OVM-artikel lees je meer over de informatiebeveiliging en privacy van leerlingen. Ook School & Veiligheid heeft er een aparte pagina aan gewijd. En in dit artikel van Kennisnet lees je meer over AVG en de publicatie van beeldmateriaal.

Door de AVG-wetgeving gelden er strengere regels voor het publiceren van beeldmateriaal. Hoe gaat jouw school daarmee om? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

4 REACTIES

 1. de AVG-regels worden hier (en op alle andere plekken die ik kon opgoogelen) van toepassing verklaard op scholen en ouders. Ik vraag me af of ze niet ook gelden voor leerlingen/jongeren. Met enige regelmaat bereiken pesterijen door jongeren/leerlingen het nieuws omdat ze foto’s van leeftijdsgenoten/medeleerlingen of docenten (gemaakt op school of in vertrouwen en prive gedeeld) via social media delen. Ze halen het nieuws wegens het grote en negatieve persoonlijk effect dat het delen van zo’n beeld heeft. Het ongevraagd delen zelf zal veel vaker voorkomen. Moeten niet ook leerlingen weten wat voor hen de AVG inhoudt? Geeft iemand hier al les over?

 2. Weet iemand of je voor online lessen ook toestemming moet hebben voor deelname van leerlingen onder de 16/18 jaar. Ik ben tegengekomen dat dit zelfs voor (anonieme) enquêtes moet. Zelf geef ik Nearpod (interactieve PP) lessen, leerlingen kunnen daar hun eigen naam of een nickname invullen. Ik kan nergens vinden of dit zonder toestemming mag.

  Met vriendelijke groet,
  Nelleke Kuipers

 3. Hoi Nelleke,
  Ik weet niet super veel af van AVG. Ik dacht dat de regel was; zolang leerlingen geen account hoeven aan te maken dat het oke is… Zoals jij weet is dat niet nodig voor Nearpod. Ik weet wel super veel over Nearpod, dus als je daar ooit vragen over hebt hoor ik het graag 😉
  Groetjes Tim

 4. Op de school van mijn dochter van 11 jaar werken Ze met klasbord ! Dit is een beveiligde site waar je als ouder een inlogcode voor krijgt en die ook alleen specifiek voor de desbetreffende klas is bestemd waar jou zoon of dochter in zit, andere ouders van andere klassen kunnen niet kijken op foto.s en meldingen die specifiek voor de klas zijn bedoeld waar je eigen kind dus inzit! Je kan als ouders zo volgen wat je zoon of dochter doet in de klas, foto,s bekijken en je kan zelf een album maken van dat betreffende schooljaar en klas. Erg positief vind ik !
  Gr ida uit Apeldoorn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Zittenblijven: wat zijn de alternatieven?

Nederland heeft samen met Portugal het hoogste percentage zittenblijvers. Als we po en vo samenvoegen, dan is volgens de OECD 26,7 procent van de...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...