Home » AVG en foto’s: Waar staan we nu?

AVG en foto’s: Waar staan we nu?

De AVG-wetgeving kan niemand zijn ontgaan; de mailtjes over privacy en toestemming vlogen je vast en zeker om de oren. Er gelden strenge regels voor het online plaatsen van foto’s van leerlingen, maar hoe mag je foto’s van leerlingen wél online plaatsen?

Voor het waarborgen van de privacy van leerlingen gelden strenge regels. En dat is maar goed ook, want ook hun leven speelt zich steeds meer af online. Het is belangrijk dat leerlingen (of hun ouders) zelf mogen bepalen wie welke informatie krijgt. Dus: foto’s publiceren mag niet zonder toestemming, maar het mág nog wel. Waar moet je als docent dan op letten?

Vraag toestemming

Wil je foto’s van leerlingen gebruiken? Vraag dan altijd toestemming aan de leerling of aan de ouders als de leerling nog geen zestien is. Zonder toestemming mag je geen foto’s publiceren. Niet op sociale media, maar ook niet op het intranet van de school. Zelfs klassenfoto’s verspreiden mag dan niet. Toestemming vraag je aan met een formulier. Hier vind je een voorbeeld. Je kunt elk schooljaar opnieuw vragen om toestemming of eenmalig bij de inschrijving op de school.

Op een veilige plaats

Als school moet je niet alleen kunnen aantonen dat je toestemming hebt om de foto’s te publiceren. Je bent ook verantwoordelijk voor het veilig delen van het beeldmateriaal. Een openbaar fotoalbum op de schoolwebsite of op sociale media mag dus niet meer. Zorg voor een beveiligde website, waarop ouders moeten inloggen. Een leuke foto delen in de nieuwsbrief mag natuurlijk wel, zolang alle betrokkenen op de foto maar toestemming hebben gegeven.

Afspraken met ouders

Je bent als school alleen verantwoordelijk voor de foto’s die je zelf maakt (of laat maken in opdracht). De school is niet verantwoordelijk voor ouders die zelf foto’s maken, bijvoorbeeld tijdens een schooluitvoering of een schoolreisje, en die vervolgens online delen. Toch is het wel belangrijk om ouders te laten weten dat ze niet zomaar foto’s van andere kinderen mogen delen. Het is daarom goed om er afspraken over te maken. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Maak foto’s en video’s alleen voor eigen gebruik’, ‘Maak alleen een close-up van je eigen kind’, ‘Zet geen foto’s waar andere kinderen op staan op publiek toegankelijke websites of sociale media’. Hier vind je er meer adviezen over.

Verder lezen

Waarschijnlijk hebben de meeste scholen hun privacybeleid en toestemming al goed op orde; de aangescherpte wet is tenslotte ingegaan op 25 mei 2018. Mocht je er nog mee bezig zijn: hier staan veel tips. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een FAQ gepubliceerd over AVG op school: die vind je hier. In dit OVM-artikel lees je meer over de informatiebeveiliging en privacy van leerlingen. Ook School & Veiligheid heeft er een aparte pagina aan gewijd. En in dit artikel van Kennisnet lees je meer over AVG en de publicatie van beeldmateriaal.

Door de AVG-wetgeving gelden er strengere regels voor het publiceren van beeldmateriaal. Hoe gaat jouw school daarmee om? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.