Home » Amerikaanse presidentsverkiezingen vanaf 1945

Amerikaanse presidentsverkiezingen vanaf 1945

Nog even en dan staan de Amerikaanse presidentsverkiezingen weer voor de deur. Op 6 november mag de Amerikaanse bevolking stemmen en op 20 januari 2013 wordt de winnaar beëdigd. Bij deze opdracht gaan de leerlingen een online tijdlijn (via TimeRime.com) maken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vanaf 1945.

Tijdlijn
Het doel van deze opdracht is tweeledig: ten eerste leren de leerlingen de Amerikaanse presidenten vanaf 1945 kennen. Dit is een belangrijk onderdeel bij bijvoorbeeld de behandeling van de naoorlogse geschiedenis, zoals de Koude Oorlog. Ten tweede zijn de leerlingen bezig met één van herkenbaarste onderdelen van de geschiedenis: namelijk een tijdlijn. Maar dan wel in een modern jasje.

Differentiëren
Omdat de tijdlijnen in TimeRime echte visuals zijn, is het voor uw leerlingen belangrijk om na te denken over de keuze van afbeeldingen, teksten en ander bronmateriaal. In totaal zullen de leerlingen er ongeveer twee tot drie lessen mee bezig zijn. Deze opdracht kan op elk niveau worden gedaan. De differentiatie zit hem met name in welke (minimale) eisen u aan de tijdlijn geeft. Zo kunt u bijvoorbeeld op een lager niveau (KGT) volstaan met alleen de namen en foto’s van de kandidaten op de tijdlijn.

Beoordelen
De beoordeling van de tijdlijn kunt u op verschillende manieren doen. U kunt voor elk onderdeel een aantal punten geven of gebruik maken van de 2-4-6-8-methode. Bij deze laatste geeft u aan dat als een leerling zich houdt aan de opdracht, dus met alle onderdelen maar zonder iets extra’s, hij een 6 heeft. Alles wat meer is maakt die 6 hoger. Door deze methode te hanteren voorkom je dat een opdracht die er prima uitziet, maar onderdelen mist, wel een voldoende krijgt.

Omdat dit een onlineopdracht is, hebben uw leerlingen een computer met internettoegang nodig. Omdat TimeRime met Flash werkt, is het niet te gebruiken op de iPad. De makers van de webapplicatie zijn bezig om dit op te lossen. Voordat de leerlingen aan de slag kunnen moeten ze een (gratis) account aanmaken. Om de inschrijving te bevestigen wordt er een activatielink naar hun e-mailadres verstuurd.

Bijlagen

Dieter Möckelmann

Laatste onderwijsnieuws

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Bekijk dit stappenplan maar eens.

Bekijk

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.