Home » Boekentips september 2023

Boekentips september 2023

Onderbouw

Het Kabouterboek
Loes Riphagen
Uitgeverij Gottmer

Wie is er niet nieuwsgierig naar het wel en wee van onze (on)zichtbare kleine vrienden? De kabouterwereld is voor Loes Riphagen, maker van onder andere het populaire prentenboek Coco kan het, een onuitputtelijke bron van inspiratie. 

Met zichtbaar plezier en enthousiasme ontsluit ze voor de lezer de wereld van de moderne kabouters. Hoe leven kabouters? Welke kleding dragen ze en waarom houden ze zo van verzamelen? Wat doen ze de hele dag, wat zijn de gevaren die ze zoal tegenkomen en hoe komen kabouterkinderen aan hun naam? 

Een kleurrijk en fantasievol boek over de wereld van kabouters. Leuk om (voor) te lezen in de klas, maar ook heel geschikt als inspiratiebron voor een (herfstige) verteltafel of een creatieve knutselopdracht, bijvoorbeeld voor het maken van een kabouterhuisje of het breien van een kaboutermuts.

Middenbouw

Wonderpaard
Claudia Jong met tekeningen van Ruth De Jaeger
Uitgeverij Querido

Wij hebben een paard. In huis. Ja, je leest het goed: in huis! Veel mensen hebben thuis een hond of een konijn. Maar een paard? Nee. Ons paard is geen gewoon paard, het is heel klein. Een mini-paard. Het past dus makkelijk, in huis. ‘Maar het is beter als ik er niet over praat,’ zegt mama. ‘Dan denken mensen dat je het verzint,’ zegt ze. ‘Of ze vinden het raar.’

Zo begint dit grappige boek over het mini-paard van Fee. Maar het verhaal heeft ook een serieus kantje: Fee voelt zich soms alleen en wil graag een vriendin. Zou het haar lukken om vriendinnen te maken als ze haar paard stiekem mee naar school neemt?

Een hartverwarmend en dynamisch verhaal over een meisje met een bijzonder geheim. Geschikt om zelf te lezen in de middenbouw, maar ook leuk als voorleesboek. Je kunt dit boek daarnaast ook gebruiken als startpunt van een kunstzinnige les. Laat de kinderen allemaal hun eigen wonderpaard tekenen of schilderen. Hoe zou dat dier eruitzien? 

Bovenbouw

Het kleine heelal
Annejan Mieras met tekeningen van Evelien Jagtman
Uitgeverij Lemniscaat

Auteur Annejan Mieras schreef eerder al twee bijzondere boeken: Portiek Zeezicht en Homme en het noodgeval. Met Het kleine heelal verrast ze de lezer met een geheimzinnig verhaal over Raaf. Zij is een bijzonder meisje dat met haar moeder op een verlaten camping terechtkomt, omdat er lekkage is in hun appartement. 

Raafs moeder wil niet zeggen waar haar vader is, ze zegt dat hij ‘oponthoud’ heeft met zijn sleepwagen. Maar wat betekent dat? Waarom wil mam er niet over praten? En welke geheimen verbergt de mysterieuze Nicolaas, de jongen van de campingwinkel, op het landje achter de caravans? Stapje voor stapje komt Raaf dichter bij de waarheid. 

Een prachtig verhaal, geschreven in rake, levensechte zinnen. Over vriendschap, geheimen en ook een beetje over het heelal. Met subtiele illustraties in zwart-wit. Een lekker (voorlees)boek voor de bovenbouw. Ga naar aanleiding van dit boek met je groep in gesprek over het onderwerp geheimen. Heb jij weleens een geheim gehad en vond je het moeilijk om dat voor je te houden? Is het goed om geheimen te hebben? Uitstekend inzetbaar bij burgerschap. 

Leerkracht

Hooggevoelig op school
Josina Intrabartolo
Uitgeverij Scrivo Media

Omslag Hooggevoelig op school

Dit boek gaat over hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen. Door hun gevoeligheid hebben hooggevoelige kinderen het soms lastig op school. Ze beleven de wereld vaak intenser dan kinderen zonder hooggevoeligheid. 

Hoogsensitieve kinderen hebben zogezegd geen filter. Daardoor ervaren ze de wereld om zich heen heel heftig en prikkels van buitenaf komen harder binnen. Dit boek biedt praktische handreikingen aan zowel ouders als leerkrachten. Het beschrijft tegen welke situaties hooggevoelige kinderen kunnen aanlopen en hoe ouders en leerkrachten hen daarmee het best kunnen helpen. De verhalen van ouders over hun ervaringen met hun hooggevoelige kinderen zijn fijn om te lezen en zijn herkenbaar voor iedereen die te maken heeft met hoogsensitieve kinderen op de basisschool.

Deze boeken zijn zorgvuldig uitgekozen door schoolbibliotheek-expert Leesvink.
Meer informatie vind je op Leesvink.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Wat moeten we nog weten (en doceren) over de clitoris?

Op 24 mei staat Biologie voor Jou op de NIBI conferentie in Egmond aan Zee. Onze bijdrage dit jaar is een werkgroep van de stichting SKSPRAAT. Kleine spoiler: na de werkgroep zijn deelnemende docenten niet alleen kennis, maar ook een (3d model) vulva en clitoris rijker. De volledige vorm van de clitoris is voor veel […]

Bekijk
Twee handen ineengeslagen

In gesprek over racisme op school

Op de middelbare school van Fausia was racisme een probleem: bijna 20 jaar later confronteert ze de huidige directeur.

Bekijk
Een voorbeeld van een Afrikaans wall

Kan een Nederlander Afrikaans?

Afrikaans, ‘'n pragtige taal wat in Suid-Afrika gepraat word’, heeft diepe wortels in de Nederlandse taal. Tips om met taal aan de slag te gaan.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.