Home » Van taaltrucjes naar taal snappen – door Dr. Peter de Swart

Van taaltrucjes naar taal snappen – door Dr. Peter de Swart

Zelfstandig naamwoord, persoonsvorm, lijdend voorwerp. Aan grammaticale begrippen geen tekort in het taalonderwijs, maar waar leidt dit allemaal toe? De grammaticales wordt vaak saai en oninteressant gevonden en dat is nergens voor nodig. Als kinderen snappen dat ze grammatica kunnen gebruiken om hun taal spannender, leuker, overtuigender of duidelijker te maken, komt grammatica tot leven. In deze lezing laat Peter de Swart zien dat kennis van grammaticale begrippen geen doel op zich is, maar dat deze begrippen dienen als middel om eigen taaldoelen te bereiken. Daarmee komt dan (hopelijk) ook het plezier in taal.

Van taaltrucjes naar taal snappen – door Dr. Peter de Swart

Om deze sessie te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan gelijk gratis aan.

Over Peter de Swart

Dr. Peter de Swart is universitair hoofddocent van het Departement Taal en communicatie aan de Radbaud Universiteit , Nijmegen.

Laatste onderwijsnieuws

Wat moeten we nog weten (en doceren) over de clitoris?

Op 24 mei staat Biologie voor Jou op de NIBI conferentie in Egmond aan Zee. Onze bijdrage dit jaar is een werkgroep van de stichting SKSPRAAT. Kleine spoiler: na de werkgroep zijn deelnemende docenten niet alleen kennis, maar ook een (3d model) vulva en clitoris rijker. De volledige vorm van de clitoris is voor veel […]

Bekijk
Twee handen ineengeslagen

In gesprek over racisme op school

Op de middelbare school van Fausia was racisme een probleem: bijna 20 jaar later confronteert ze de huidige directeur.

Bekijk
Een voorbeeld van een Afrikaans wall

Kan een Nederlander Afrikaans?

Afrikaans, ‘'n pragtige taal wat in Suid-Afrika gepraat word’, heeft diepe wortels in de Nederlandse taal. Tips om met taal aan de slag te gaan.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.