Home » Materiaal 12+ » Hoe groeit een paardenbloem?

Hoe groeit een paardenbloem?

Je hebt vast in de zomer wel eens een pluizige paardenbloem weggeblazen. Eigenlijk blaas je dan allemaal kleine bloempjes weg. Aan die pluisjes zitten vruchtjes, waar weer nieuwe paardenbloemen uit kunnen groeien. Hoe dat werkt?

In deze video op Schooltv kun je dat goed zien.

Bekijk de video in bovenstaande link en beantwoord de vragen!

Tijd

00:00– 02:54

Vragen over de video

1.  Is een paardenbloem één bloem?

2. In het filmpje wordt gezegd: “Deze bij haalt nectar en stuifmeel uit de paardenbloem om andere bloemen te bestuiven.” De zin is niet fout, maar wel een beetje raar… Leg eens uit?

3. Waarom haalt de bij nectar uit de bloem?

4. Waarom wil de paardenbloem zijn zaden verspreiden?

5. Is een paardenbloem een insectenbloem of een windbloem?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is synesthesie?

Synesthesie is het vermogen om twee of meer zintuigervaringen te verbinden. Zo kunnen mensen kleuren zien bij muziek, of smaken proeven bij het zien van beelden. Biologiedocent René Westra vertelt je er alles over.

Bekijk

Wat kunnen vleugelslakjes ons vertellen over klimaatverandering?

Zee-engelen en zeevlinders. Deze sprookjesachtig klinkende planktonslakken zijn voor evolutiebioloog Katja Peijnenburg een belangrijke wetenschappelijke bron. Deze vleugelslakken, waar de zee-engelen en zeevlinders samen onder vallen, kunnen ons namelijk van alles vertellen over klimaatverandering. En dat doen ze met hun slakkenhuisjes. Bekijk de video Vleugelslakjes of Klimaatverandering en maak de vragen van toetsen-expert en biologiedocent […]

Bekijk

Wat kunnen we leren van de theremin over ons gehoor?

In deze video bespeelt Grégoire Blanc een bijzonder instrument: de theremin. Dit is een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. De theremin werd uitgevonden door Léon Theremin in 1919 en is daarmee de allereerste analoge synthesizer die ook in […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.