Een initiatief van Malmberg

Welke visie hebben jouw leerlingen op het onderwijs?

Niets is zo belangrijk voor een school als een duidelijk einddoel. Waar willen we met ons onderwijs naartoe? Hoe kunnen we de kwaliteit daarvan verbeteren en waar staan we als school voor? De meeste scholen hebben een duidelijke visie waarin de belangrijkste speerpunten zijn vastgelegd. Maar wat vinden de leerlingen zelf van die visie? Het initiatief Schoolleiders voor de Toekomst stelt leerlingen en schoolleiders in staat samen in gesprek te gaan en leerlingen te betrekken bij de toekomst van het onderwijs.

Onlangs deelde de moeder van de 15-jarige Troy een app van haar zoon op LinkedIn. Daarin vertelt hij, heel goed onderbouwd, wat hij vindt van het huidige onderwijs. Zijn verhaal werd door velen enthousiast ontvangen. Schoolleiders voor de Toekomst wil leerlingen graag actief betrekken bij het vormgeven van het toekomstig onderwijs. Ze zien leerlingen expliciet als gesprekspartner. Wat willen leerlingen? Hoe zien zij het onderwijs van de toekomst? Wat hebben ze nodig om goed te kunnen leren? Met hun programma en eigen materiaal nodigt Schoolleiders voor de Toekomst leerlingen uit om mee te denken en mee te praten over onderwijsinnovatie.

Visiesessie in de klas

Vind jij dat de leerlingen van nu de generatie van de toekomst zijn? Wil je ook op een leuke manier in gesprek gaan met je leerlingen over de visie van het onderwijs? Het programma en het lesmateriaal, dat Schoolleiders voor de Toekomst heeft ontwikkeld, biedt een goede structuur. Het programma bestaat uit vijf onderdelen:

  • Leerlingen gaan met elkaar in gesprek over het onderwijs.
  • Ze geven met een SWOT-analyse aan wat goed gaat en wat beter kan.
  • Ze maken een poster met hun belangrijkste speerpunten.
  • Daarna bereiden de leerlingen een eigen pitch voor.
  • Tot slot staan ze leraren en schoolleiders te woord tijdens een toekomstexpositie.

 

Door de inzet van dit programma krijgen leerlingen de ruimte om mee te denken. Ze worden actief betrokken bij het formuleren van de visie van hun school. En ze leren belangrijke vaardigheden zoals verbeterpunten aangeven, een pitch voorbereiden, standpunten presenteren en nog veel meer.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit programma? Bekijk dan onderstaande video om een indruk te krijgen van de visiesessie en de toekomstexpositie.

Hoe betrek jij jouw leerlingen bij de toekomstvisie van jullie school? Of wat vind je van het idee om leerlingen hierbij te betrekken? Laat het weten via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.