Een initiatief van Malmberg

Proefstuderen: iets voor jouw leerlingen?

Proefstuderen iets voor jou

Veel leerlingen vinden het maken van een studiekeuze spannend. Want: wanneer weet je nou of je de juiste keuze maakt? Om tot een goede keuze te komen, kun je leerlingen stimuleren om te gaan proefstuderen. We zetten de voordelen ervan voor je op een rij.

Dit artikel verscheen eerder op Nimbles. Nimbles wijst ouders sinds 2016 de weg naar de meest geschikte begeleiding voor hun kind.

Tijdens het proces van je studiekeuze maken leerlingen veel dingen mee. Ze gaan langs open dagen, praten met studenten en doen workshops op de universiteit of hogeschool. Veel studies organiseren daarnaast meeloopdagen voor leerlingen die graag een diepere indruk willen krijgen van de universiteit of hogeschool, het studentenleven en de studie zelf.

Dit noemt men ook wel proefstuderen. Of een leerling nou een dagje meeloopt met een student of een programma volgt met ‘echte’ vakken van de studie, het proefstuderen is een manier om de studie écht te leren kennen. Tijdens zo’n proefdag zijn leerlingen veel in contact met studenten die hen alles – de positieve, maar ook negatieve punten van de studie – kunnen vertellen.

Voordelen van proefstuderen

Maar waarom is proefstuderen nou zo handig om te doen? Vind hieronder een aantal voordelen waarmee je jouw leerlingen zeker kunt overtuigen om mee te lopen met een studie:

1. Realistisch

Meeloopdagen zijn vaak realistischer dan vooropgezette open dagen waar een hele organisatie mee bezig is. Tijdens zo’n meeloopdag is de leerling met één student die op dat moment ook bezig is met zijn/haar studie. Tijdens de meeloopdag raak je ook makkelijker aan de praat met studiegenoten die allemaal een mening en verschillende ervaringen hebben met de studie en de organisatie eromheen. Hierdoor krijgt jouw leerling een veel beter beeld van de komende jaren dan op een perfect geregelde open dag.

2. Inhoud

Tijdens het proefstuderen komt een leerling meer te weten over de inhoud van de studie. Op een open dag krijg je vaak een jaar kalender te zien met de blokken en hoogtepunten van de studie. Maar wat zegt dat jouw leerling? Precies, helemaal niets! Op een meeloopdag kom je veel te weten over de projecten die worden uitgevoerd in de verschillende blokken en krijg je ook een kijkje in de stof.

3. Sfeer

Op een meeloopdag proeven leerlingen de sfeer van de universiteit of hogeschool. Een studie is meer dan alleen het aangeboden vakkenpakket. Je moet je namelijk ook op je gemak voelen bij de plek waar je gaat studeren. Vraag leerlingen om goed om zich heen te kijken tijdens proefcolleges. Zijn deze toekomstige studiegenoten ook hun type mensen?

Tips voor proefstudeerders

Heb jij jouw leerlingen overtuigd van de voordelen van proefstuderen? Geef ze onderstaande tips mee om volledig beslagen ten ijs te komen:

  • Welk soort vakken krijg je en wat houden deze vakken in?
  • Hoeveel contacturen zijn er en hoeveel uren studeer je zelf thuis?
  • Hoe ziet de begeleiding bij deze studie eruit?
  • Welke verschillen in niveau zijn er met de middelbare school?
  • Hoe is de sfeer binnen de opleiding?

Zie jij het nut in van proefstuderen? Waarom wel of juist niet? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.